Theresa May ar putea forţa un al doilea vot pentru Brexit după ajutorul primit de la Merkel

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Dan Kitwood/Getty Images)

Parlamentul va decide în această seară, după ora locală 19:00, dacă va susţine planurile premierului Theresa May privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Rapoarte media locale susţin că May va încerca să forţeze Parlamentul să mai voteze încă o dată acordul pentru Brexit în cazul în care va fi respins astăzi.

Un înalt oficial guvernamental a declarat publicaţiei The Sun că premierul May a avut o conversaţie cu cancelarul german Angela Merkel, care a promis mai multe concesii din partea UE.

Printre presupusele concesii este şi cea de a-l convinge pe premierul irlandez să stabilească o dată limită pentru backstop-ul irlandez, plan de rezervă pentru a evita o frontieră dură (hard border) între Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord.

Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană în 29 martie. În cazul în care nu se cade de acord asupra termenilor retragerii şi dacă nu sunt luate alte măsuri, atunci toate legăturile sunt suspendate peste noapte, însemnând o ieşire din bloc fără niciun acord. May a avertizat că un astfel de scenariu va afecta ţara.

Acordul trebuia să fie votat de Parlament în decembrie 2018, însă procedura crucială a fost amânată de premierul britanic pe fondul riscurilor ridicate ca acordul să nu fie aprobat, ţinând cont de faptul că este foarte nepopular în rândul multor politicieni britanici.