Theresa May anunţă cabinetul pentru Brexit

O parte dintre miniştrii cabinetului Theresei May au fost anunţaţi miercuri, după ce noul premier şi-a început mandatul. Boris Johnson, cândva favorit la fotoliul de prim ministru al lui David Cameron, a fost numit ministru de Externe.
Noul premier britanic Theresa May.
Noul premier britanic Theresa May. (Captură Foto)

Noul premier britanic Theresa May, în vârstă de 59 de ani, a preluat frâiele şi a început să îşi formeze echipa, incluzându-l pe fostul primar al Londrei Boris Johnson, pe care l-a numit ministru de Externe. Miercuri seara, regina Elisabeta a II-a a însărcinat-o oficial pe May cu formarea unui guvern.

Philip Hammond a fost numit Cancelar al Eşichierului (ministru de Finanţe). Hammond, care anterior fusese ministru de Externe, ministru al Transporturilor şi ministru al Apărării, va trebui să gestioneze economia Marii Britanii pe măsură ce aceasta se adaptează planurilor de ieşire din UE. Amber Rudd va ocupa postul de ministru de Interne, ce fusese ocupat anterior de May.

Printre ceilalţi miniştri numiţi de actualul premier se află David Davis în postul nou creat de Secretar de Stat pentru Ieşirea din Uniunea Europeană şi Liam Fox într-un nou post de Secretar de Stat pentru Comerţ Internaţional.

Theresa May a devenit cea de-a doua femeie din istoria ţării care ocupă postul de premier, la 37 de ani după ce Margaret Thatcher a ocupat funcţia în 1979. May a declarat că va merge pe urmele fostului premier David Cameron.

“În acel spirit plănuiesc de asemenea să conduc”, a declarat ea, adăugând că se aşteaptă la multe schimbări naţionale în condiţiile în care ţara se pregăteşte să părăsească UE.

“În timp ce ieşim din Uniunea Europeană, vom crea un rol îndrăzneţ, nou şi pozitiv pentru noi înşine în lume şi vom transforma Marea Britanie într-o ţară care nu lucrează doar pentru acei câţiva privilegiaţi, ci pentru toţi britanicii”, a susţinut May. În plus, noul premier a promis că va ţine Marea Britanie unită, referindu-se la ameninţările venite din partea guvernului scoţian separatist de a desfăşura un al doilea referendum privind independenţa.