The Sun: Romii trăiesc în condiţii mizere şi vor să vină în Marea Britanie

Ţigani
Ţigani (Epoch Times România)

Ţiganii din România şi Bulgaria, care trăiesc în ţările lor în condiţii mizere, vor veni în număr mare în Marea Britanie, începând din 2014, când se vor ridica restricţiile de pe piaţa muncii, scriu jurnaliştii de la "The Sun".

"Nomazii din România şi Bulgaria intenţionează să se deplaseze masiv în Marea Britanie imediat ce restricţiile vor fi ridicate. Peste un milion de romi deja s-au stabilit în tabere din Europa occidentală, inclusiv în Marea Britanie şi Irlanda. Dar şi mai mulţi ne vor invada în ianuarie 2014, când se vor deschide graniţele", se arată în reportajul care descrie condiţiile în care trăiesc romii în apropierea gropii de gunoi din Cluj.

Jurnaliştii englezi mai arată că ţiganii au fost izolaţi de autorităţi care îi consideră "hoţi şi cerşetori". Romii care locuiesc în zona gropii de gunoi de la Cluj s-au plâns că au fost evacuaţi din locuinţe şi că fostul primar le-a reproşat că strică imaginea oraşului şi i-a mutat cu forţa.

Sebastian H., 24 de ani, unul dintre ţiganii care locuiesc în zona gropii, le-a povestit jurnaliştilor că mai multe rude ale sale deja au scăpat de "condiţiile barbare" mutându-se în Marea Britanie şi nimic nu îi va mai opri pe ceilalţi să plece începând din ianuarie 2014.

"Am locuit cinci ani în zona Walthamstow, în estul Londrei. Am venit în România pentru a-mi vedea soţia şi copilul de doi ani. Dar plec înapoi la Londra. Aş vrea să o iau şi pe soţia mea şi pe fiul meu care este bolnav, dar, în situaţia de faţă, nu avem acces la sistemul medical britanic. Dar, când sistemul se va schimba, vom avea acces la servicii medicale în Londra", a afirmat Sebastian.

Jurnaliştii britanici descriu condiţiile grele în care locuiesc ţiganii români: "Pata Rât este practic iadul pe Pământ. Primul lucru pe care îl observi când ajungi - în afară de mirosul greu de suportat, de mormanele de gunoi, de bărbaţii, femeile şi copiii încovoiaţi de muncă şi de frig - sunt ciorile. Mii de ciori trec pe deasupra - grase şi lacome ca vulturii - căutând o nouă sursă de hrană. Sunetele pe care le scot sunt înfiorătoare, la fel ca şi urletele câinilor maidanezi care umblă în haite periculoase în groapa de gunoi. În Pata Rât, totul se învârte în jurul gunoiului. Oamenii îşi construiesc case din deşeuri, copiii se joacă în gunoi, iar adulţii caută mâncare şi obiecte în mormane".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne