Thanaka: Secretul antic de frumuseţe din Birmania [video]

Thanaka
Thanaka (screenshot tramite video Youtube)

Timp de mii de ani, locuitorii din Birmania (Myanmar) au folosit thanaka pentru a-şi proteja şi îngriji pielea. Dar, ca aproape toate obiceiurile transmise timp de generaţii, şi acest vechi obicei de frumuseţe a început să se schimbe odată cu modernizarea ţării şi introducerea produselor de cosmetică moderne.

Care sunt proprietăţile şi utilizările acestei pulberi pe care femeile din Birmania o obţin din scoarţa copacilor? Thanaka oferă protecţie naturală împotriva soarelui, dar unii o folosesc, împreună cu ulei de şofrănel, împotriva părului nedorit.

Originea şi tradiţia thanaka

Oricine a vizitat Birmania şi a mers în împrejurimile satelor, a observat pe cineva cu faţa pictată. Acest amestec alb-gălbui, numit thanaka sau tanaka, este obţinut din apă amestecată cu o pulbere obţinută din coaja unor copaci, respectiv Limonia Acidissima şi Hesperethusa Crenulata Roem, ambii din familia Rutaceae, răspândiţi în zonele tropicale şi subtropicale. Coaja este mai întâi zdrobită într-un fel de mortar de piatră până când se obţine o pulbere foarte fină, aşa cum se poate viziona în clipul video de mai sus, şi apoi poate fi aplicată pe faţă.

Fete care folosesc thanaka în Ava, Birmania
Fete care folosesc thanaka în Ava, Birmania (wikipedia.org)

Proprietăţi şi utilizări ale thanaka

Femeile din Birmania (bărbaţii mai rar) folosesc acest preparat - cu ajutorul unui beţişor pentru a o întinde mai bine pe faţă - în principal pentru a proteja pielea de razele UVA. În realitate, proprietăţile thanaka sunt diverse. Casele de cosmetică au profitat de coaja de Rutaceae pentru a crea produse specifice, în special pentru tratamentul pielii acneice. Unele studii farmacologice au confirmat caracteristicile benefice ale acestei plante: antiinflamator natural, antioxidant, participă, prin urmare, la protecţia pielii de radicalii liberi, protejează de razele solare şi pregăteşte pielea pentru un bronz fără deteriorări graţie tirozinei, acţiune antibacteriană.

Există pulbere de talc şi pulberi răcoritoare pe bază de thanaka, care lasă pielea delicată şi proaspătă, fără să o irite.

Argilă: da sau nu? Mai bine thanaka

Suntem obosite de măştile obişnuite de argilă care usucă prea mult pielea? Spre deosebire de multe soluţii împotriva acneei, thanaka nu deshidratează pielea! Se poate folosi pulberea de thanaka pentru o mască: cu cât cantitatea de praf este mai mare decât cea a apei, cu atât masca va fi mai eficientă. Se aplică pe faţă timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.

Thanaka şi uleiul de şofrănel: adio părului nedorit!

Unele persoane folosesc praful de thanaka combinat cu ulei de şofrănel (Carthamus tinctorius) ca tratament pentru a elimina părul nedorit, în special în zonele delicate, unde înlăturarea părului aduce suferinţă.

Această soluţie, care vine din ayurveda, este un remediu fără durere. Se amestecă jumătate din pulbere cu ½ de ulei şi se aplică amestecul pe pielea proaspăt depilată, în direcţia opusă creşterii părului, cel puţin 45 de minute. Se poate lăsa şi mai mult timp. Unele experte vorbesc despre nopţi întregi, altele de cel puţin trei ore; este cert că în 3 sau 4 săptămâni încep să se vadă primele rezultate ... este un remediu ayurvedic, aşa că este nevoie de răbdare şi perseverenţă!

Important: Trebuie clarificat faptul că Epoch Times România nu acordă consultanţă medicală şi nici nu prescrie utilizarea tehnicilor ca formă de tratament pentru probleme fizice sau psihice fără consilierea unui medic, direct sau indirect. În cazul aplicării în acest scop a unor informaţii din acest site, Epoch Times România nu îşi asumă responsabilitatea acestor acte. Intenţia site-ului este doar de a oferi informaţii de natură generală pentru a ajuta la căutarea de noi soluţii şi creştere personală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Life & Style