Teste de arme nucleare: Ministerul britanic al Apărării recunoaşte că a iradiat civili în Războiul Rece

(/ AFP / Getty Images)

Ministerul britanic al Apărării a recunoscut că mii de civili au fost iradiaţi în teste pentru arme nucleare în timpul Războiului Rece, susţine publicaţia The Mirror.

Dar, Ministerul neagă în continuare că veteranii testelor nucleare, care au început în 1952 când Marea Britanie şi-a detonat primul dispozitiv, au fost afectaţi.

Un studiu guvernamental proaspăt dezvăluit detaliază ratele de deces şi de cancer ale 174.541 de oameni care au fost expuşi la radiaţii în centrele nucleare.

Dintre aceştia, 64.909 au fost angajaţi de Ministerul britanic al Apărării în poziţii non-militare precum întreţinerea submarinelor sau armelor nucleare.

Acest număr este de trei ori mai ridicat decât numărul de oamenilor afectaţi de testele nucleare britanice efectuate pe Christmas Island în anii 1950 – veteranii au fost de asemenea supuşi studiilor guvernamentale iar datele lor privind sănătatea au fost marcate de Ministerul britanic al Apărării.

Studiul asupra civililor arată că dozele mai mari de expunere la radiaţii au dus la o creştere a riscului de cancer de tiroidă, de plămâni sau rectal, de leucemie şi boli de inimă.

Totuşi, în timp ce veteranii testaţi suferă de aceleaşi tipuri de cancer şi au născut copii expuşi unei rate de 10 ori mai mare pentru defecte de naştere decât rata normală, guvernul britanic a cheltuit milioane de lire sterline pentru a se lupta împotriva acuzaţiilor de neglijenţă.

Studiul proaspăt descoperit a fost desfăşurat de statisticieni guvernamentali în 2009, conform The Mirror. Acesta arată cum 22.000 de soldaţi, mulţi din Serviciul Naţional, au primit ordinul de a monitoriza zeci de explozii de bombe atomice şi cu hidrogen şi de a trăi în mijlocul materialului radioactiv timp de un an după detonarea exploziilor.

La întoarcerea acasă, ei dezvoltaseră cancer şi sufereau de afecţiuni medicale rare, iar soţiile lor au avut o rată de trei ori mai mare de pierdere a sarcinilor. În acelaşi timp, copiii lor au suferit diverse tipuri de deformaţii.

Departamentul britanic al Apărării a declarat că civilii care au fost expuşi acelor radiaţii au dreptul la anumite compensaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe