Terorismul schimbă legea română. Străinii vor putea fi arestaţi mult mai uşor

Criza refugiaţilor, terorismul şi proliferarea grupărilor de crimă organizată transfrontaliere aduc noi reglementări în materie de arestări.
Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Florin Moţiu a anunţat modificări ale legislaţiei, astfel încât judecătorii români să poată dispune arestarea străinilor din ţări non UE daţi în urmărire internaţională fără să mai fie nevoie ca ţara de origine să solicite arestarea provizorie, aşa cum se proceda până acum, relatează Digi24.ro.

„Se acordă autorităţilor judiciare române o marjă mai largă de apreciere şi acţiuni în vederea contracarării potenţialelor riscuri la adresa securităţii naţionale, inclusiv în situaţia lipsei de reacţie a unor parteneri străini, indiferent care ar fi aceştia”, a declarat Moţiu.

Astfel, noua legislaţie va permite ca în situaţia în care un suspect căutat pentru terorism în state precum Yemen, Somalia sau Kenya este prins pe teritoriul României, autorităţile române să-l poată aresta imediat, chiar dacă ţara de unde provine nu are acum acorduri de cooperare cu ţara noastră în domeniul judiciar. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru alte infracţiuni grave, cum ar fi traficul de arme, arată sursa citată.