"Teroare, intimidare şi abuz". Protest la Finanţe împotriva şefului ANAF Gelu Diaconu

Nemulţumiţi de comportamentul abuziv al şefului ANAF, Gelu Diaconu, angajaţii din direcţiile de Finanţe şi finanţiştii din primării vor participa joi la un protest intitulat "Marşul Demnităţii", anunţă Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor 'SED LEX'.
ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015.
ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015. (Andi Laslau)

Acţiunea de protest, prin care se solicită demisia lui Gelu Diaconu, va avea loc în faţa sediilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din Capitală, între orele 11:00 - 14:00. În acest interval, finanţiştii din toată ţara vor întrerupe lucrul cu publicul şi vor protesta în faţa administraţiilor judeţene ale finanţelor publice.

"Acest caz tipic de preluare a unei instituţii prin teroare, intimidare şi abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoştinţa preşedintelui României, Serviciului Român de Informaţii, primului ministru interimar şi primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocaţii organizaţiei să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu", se arată într-un comunicat al SED LEX, citat de Agerpres.

Sindicaliştii îl acuză pe şeful ANAF de "acţiuni de represiune şi pedepsire a angajaţilor" pentru participarea la o acţiune de protest în data de 3 noiembrie. Atunci, oamenii au oprit lucru şi au cerut majorarea salariilor, reclamând că indemnizaţiile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF au crescut printr-o Ordonanţă a Guvernului adoptată "pe ascuns".

"Chiar în acest moment, în cadrul ANAF, condusă de domnul Gelu Ştefan Diaconu, ne aflăm în faţa unui abuz fără precedent, prin care legea bunului plac înlocuieşte legea în vigoare. Dacă acţiunea de pedepsire şi răzbunare îndreptată împotriva celor care au avut curajul să protesteze în data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsită de instituţiile statului, toţi salariaţii ANAF vor înţelege că bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege.

Insistăm însă asupra faptului că acţiunile de represiune ale preşedintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaţilor pentru participarea la o acţiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că preşedintele ANAF doreşte să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituţiei, chiar cu preţul încălcării prevederilor legale", au transmis sindicaliştii.

Şeful ANAF i-a demis din funcţie în data de 9 noiembrie pe şefii Direcţiilor de Finanţe din Timişoara şi Iaşi motivând că aceştia nu au solicitat desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

Gelu Diaconu a decis să extindă regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcţiei de Antifraudă Fiscală şi în cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenţa unui inspector al Direcţiei de Integritate în cadrul comisiilor de examinare.

În acest sens, în 4 noiembrie, a fost trimisă o circulară potrivit căreia examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii, şi se va constitui o singură comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, urmând ca, din componenţa fiecăreia, să facă parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generale de Integritate (DGI).

Potrivit SED LEX, şeful ANAF a încălcat flagrant prevederile hotărârii de guvern privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici prin decizia sa de a dispune, chiar în timpul organizării examenelor de promovare a funcţionarilor publici din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice, schimbarea locurilor de desfăşurare şi a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi crearea unei comisii centralizate la nivel regional.

În acest context, foarte mulţi participanţi la examene ar trebui să se deplaseze între 100 şi 200 km, pe propria cheltuială, ceea ce duce şi la destabilizarea funcţionării instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, urmând ca pe o perioadă de 2-4 zile, un număr de 3.200 de persoane să migreze între oraşe.

"Dacă ajungem să acceptăm pur si simplu dispoziţia unui şef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinţe negative, nu numai pentru cariera funcţionarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcţiona instituţia în raport cu orice altă persoană fizică şi juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcţii de conducere în instituţiile statului", a subliniat alianţa sindicală.

Şeful ANAF reacţionează

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a criticat joi, în cadrul unui comunicat de presă, acţiunile de protest care îl vizează.

"Vasile Marica (lider sindical -n.r.), veriga de legătură dintre grupurile de interese locale şi câţiva locotenenţi personali ai acestuia speriaţi de gândul că nu-şi mai pot negocia funcţiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF.

Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic, însă am datoria de a transmite opiniei publice şi angajaţilor oneşti din ANAF următoarele lucruri:

1. Prezenţa unui inspector de integritate la examenele de promovare reprezintă doar extinderea unei practici folosite deja la supravegherea examenelor de la Antifraudă şi oferă garanţia că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica şi al găştii acestuia, preocupaţi doar să profite de pe urma unor funcţii publice.

2. Potrivit prevederilor legale, examenele sunt organizate de angajator, respectiv de direcţiile regionale, acestea având personalitate juridică. Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frăţiilor patronate de Vasile Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care de 20 de ani parazitează sistemul vamal şi fiscal, însă a venit momentul să înţeleagă până şi el că nu mai poate trăi la nesfârşit din şpăgi într-o Românie aflată în plină schimbare de paradigmă.

3. În esenţă, acest personaj nociv pentru tot ce înseamnă reforma administraţiei, un profitor al mişcărilor sindicale oneste, protestează împotriva eliminării nepotismelor şi împotriva oferirii unei oportunităţi reale de promovare angajaţilor ANAF merituoşi, pentru a rămâne în continuare conectat la robinetul banilor murdari.

Am deplină încredere în faptul că oamenii de bună credinţă care muncesc zilnic şi contribuie din plin la procesul de reformare a ANAF (realizat în principal în interesul contribuabililor şi secundar în favoarea salariaţilor) nu vor cădea în capcana manipulării întinse de un personaj lipsit de substanţă profesională, morală şi umană, căţărat fără scrupule pe scara parvenirii sociale.

În ce priveşte solicitarea demisiei mele din partea unui mafiot îmbrăcat în haina sindicalistului preocupat de soarta adevăraţilor funcţionari, am un singur lucru de spus: afirm public că acesta este la dispoziţia noului prim-ministru la orice oră din zi şi din noapte, aşa cum a fost dintotdeauna. Într-o ţară civilizată, membră a Uniunii Europene, un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituţie fundamentală a statului român", a transmis şeful ANAF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne