Teodorovici: Statul investeşte în studenţi. Nu ar fi corect ca aceştia să lucreze în ţară câţiva ani după absolvire?

Eugen Teodorovici (Ministrul Finanţelor Publice),
Eugen Teodorovici (Ministrul Finanţelor Publice), (Florin Chirilă/Epoch Times)

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că urmează să aibă loc "o discuţie transparentă" privind facilităţile de transport acordate studenţilor şi a opinat că discuţiile ar trebui să fie mai vaste, respectiv studenţii să fie întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România în condiţiile în care statul investeşte pentru ei, relatează Agerpres.

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (...) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? [...] Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc (în afara ţării – n.r.). [...] poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul, investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală ... Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a afirmat ministrul Finanţelor, la Antena 3.

Nu este pentru prima dată când Teodorovici are astfel de iniţiative coercitive. Amintim că anul trecut, la sfârşitul lunii noiembrie, ieşise la „scenă deschisă” cu propunerea ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să îşi caute de muncă în altă ţară, argumentând că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată aşa că ar trebui limitat dreptul de a lucra.

“Poate e mai restrictivă [măsura propusă – n.r.] sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europa din fel de fel de condiţii, în afară”, declara în noiembrie 2018 ministrul Finanţelor.

Propunerea sa în acest sens era: „Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne