Teodorovici şi Vosganian îl îndeamnă pe ministrul desemnat de Finanţe să relanseze relaţiile cu Rusia

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian şi ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, au făcut front comun, marţi, în a-i da „indicaţii” şi sfaturi senatorului liberal Florin Cîţu, venit la audieri în comisiile de specialitate. Ministrul desemnat de Finanţe din Guvernul Orban a fost invitat să revizuiască politica economică a ţării, care e axată foarte mult pe relaţii strânse cu UE, şi să îşi îndrepte privirea spre Rusia şi alte ţări ale lumii. Vosganian a adăugat chiar că o activitate economică prea intensă a României în UE nu ar fi în folosul economiei româneşti.

„Eu nu aş spune că în continuare obiectivul nostru este să mărim colaborarea economică cu Uniunea Europeană şi cu NATO. Stimaţi colegi, problema noastră cea mai mare nu este colaborarea cu UE. Problema noastră cea mai mare e că în America Latină nu existăm. Din Mexic şi până în Patagonia, România nu există. România nu există în India, în Cambodgia, în Vietnam, [...] de la Singapore până la Wellington nu avem decât doi ataşaţi comerciali. [...] Am întrerupt toate parteneriatele economice cu Rusia în condiţiile în care dacă scoatem energia, avem un excedent uluitor. Noi exportăm de 1,5 miliarde şi importăm de 500 de milioane. Deci este o piaţă uriaşă pentru produsele româneşti. De aceea nu cred că activitatea asta în UE serveşte economiei româneşti”, a declarat liderul ALDE.

La rândul său, ministrul demis al Finanţelor a reiterat ideea că România ar trebui să se orienteze către piaţa rusă, argumentând că atâta vreme cât banul vine, nu are importanţă de unde, cu ce ţară se fac parteneriatele economice şi ce culoare politică ar avea statul respectiv, din moment ce pieţele respective „nu au vreo interdicţie legală”.

„Ce spunea dl Vosganian, eu am spus-o mereu dar am fost acuzat că sunt anti-european. Exact asta ne creează nouă o problemă economică şi politică în ţară: această legătură mult prea strânsă din punct de vedere economic cu spaţiul economic european – asta creează multe probleme. [...] Am fost zilele trecute la Timişoara, la Topul Firmelor. Acolo erau prezenţi şi din Federaţia Rusă. Pentru mine, ca om de finanţe, banul este ceea ce contează. [...] Businessul trebuie promovat în oricare dintre pieţele care nu au vreo interdicţie legală. [...] Cred că trebuie să aveţi o altă abordare, de deschidere către alte pieţe, nu să ne concentrăm neapărat către o singură zona din lume”, a declarat Teodorovici.