Teodorovici se apără: Nu există nicio întârziere în implementarea schemei de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri

Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)

Acuzat de şeful statului că nu a cheltuit niciun ban din cei 106 milioane de euro alocaţi de Uniunea Europeană ţării noastre pentru crearea de noi locuri de muncă pentru tineri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, se apără şi susţine "că nu există nicio întârziere în implementarea schemei de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri."

"Nu există nicio întârziere în implementarea schemei de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri în România. (...) Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile sunt finanţate momentan din bugetul asigurărilor sociale şi din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020." , scrie Ministerului Fondurilor Europene într-un comuniat de presă remis duminică Epoch Times .

Ministerul condus de Eugen Teodorovici mai susţine că a transmis Comisiei Europene versiunea oficială a programului în data de 6 august şi că şi alte state membre UE au decis să finanţeze de la bugetele proprii măsurile aferente Iniţiativei Locuri de Muncă pentru Tineri, urmând să le deconteze ulterior din Fondul Social European, programele operaţionale fiind încă aprobate de CE.

"Schema se finanţează prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă", se mai explică în comunicat.

Totodată, ministerul precizează că în Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 este alocată o sumă de 574 milioane de euro pentru programe de sprijinire a tinerilor pentru a-şi găsi un loc de muncă din care 212 milioane de euro pe Axa Prioritară 1 şi 362 milioane de euro pe Axa Prioritară 2.

Pe Axa prioritară 1, 106 milioane de euro (suma menţionată de Traian Băsescu în discursul acuzator la adresa Guvernului) sunt din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Iniţiative -YEI), pentru trei regiuni în care rata şomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani depăşeşte 25%, respectiv Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia.

Deşi alocarea financiară menţionată este aferentă anilor 2014-2015, plăţile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018, precizează ministerul, care mai informează că, la această sumă, România a alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE).

Pe Axa Prioritară 2, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanţarea măsurilor de susţinere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia), România având posibilitatea de a îşi decontată această suma din FSE până în 2023, se mai arată în comunicat.

Reamintim că şeful statului a acuzat sâmbătă Guvernul că nu a cheltuit niciun ban din cei 106 milioane de euro alocaţi de Uniunea Europeană ţării noastre pentru crearea de noi locuri de muncă pentru tineri.

"Subiectul 'locuri de muncă pentru tineret' a fost discutat şi de Comisia Europeană. România are alocată suma de 106 milioane de euro, bani care trebuiesc cheltuiţi în perioada 2014-2015, pentru că dacă nu se cheltuiesc se alocă altor ţări. Trebuie să cheltuim această sumă. Cât credeţi că s-a cheltuit până acum? Zero! Programul trimis de Guvernul României la CE nici nu este aprobat, ceea ce este nepermis. Suma e destinată tinerilor care se află în regiunea Centru, regiunea Sud Muntenia şi regiunea Sud-Est, unde şomajul depăşeşte 25% în rândul tinerilor. Este adevărat că UE socoteşte şomajul pentru tineri în interval de vârstă 15-25 de ani, pentru că unii dintre ei fac doar 8 clase", a declarat Traian Băsescu sâmbătă, la Mamaia, unde a luat parte la scoală de vară a tinerilor PMP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne