Teodorovici, pe faţă: Scrie undeva că statul nu poate investi o parte din banii de pensii?

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a vorbit despre posibilitatea ca statul să investească o parte din banii din Pilonul 1 de pensii.
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Florin Chirila/Epoch Times)

Statul român ar putea investi o parte din fondurile publice de pensii, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Întrebat cum poate fi concurenţă între cele două piloane de pensii, din moment ce vorbim despre un sistem în care banii doar se acumulează versus unul în care banii se şi multiplică, Teodorovici a replicat:

"E undeva imposibil? Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Şi se acumulează, dar nimeni nu opreşte ca, din ce se acumulează, o parte, pe acelaşi mecanism pe care să spunem Pilonul II acţionează, să am şi acolo aceeaşi abordare. Nu e niciun fel de oprelişte, nu e nimic, să spunem, imposibil. Că e adevărat, ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie, este adevărat şi asta, dar asta nu înseamnă că statul trebuie să fie condamnat la, să spunem, o etichetă de incapabil în a gestiona banul fie public, fie privat într-un mod judicios".

Deci s-ar putea investi banii din Pilonul 1 de pensii?

"Orice stat în mod normal, de fapt statele dezvoltate au şi această abordare, de a investi, în şi în afara ţării respective", a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a explicat că noul mecanism legislativ va fi aprobat la finalul lunii iunie.

"Că tu, stat, stabileşti să faci o investiţie, asta e o decizie care se va stabili în acel pachet", a adăugat Teodorovici.

În acelaşi timp, oficialul a lăsat să se înţeleagă faptul că cetăţenii care nu-şi vor exprima explicit opţiunea pentru Pilonul 2 de pensii private vor fi automat trecuţi la Pilonul I.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne