Tensiunile dintre Moscova şi Kiev, relansate după incursiunea tancurilor în Ucraina [video]

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Material video pe pagina originală Epoch Times România

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat rapoartele cu privire la tancurile care au pătruns în Ucraina pe la graniţa rusă ca fiind ”inacceptabile”.

Un convoi de autovehicule blindate, inclusiv trei tancuri, a traversat, joi, graniţa din Rusia spre Ucraina, demarând o confruntare cu armata ucraineană, a declarat ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov.

Poroşenko s-a întâlnit de urgenţă joi cu oficialii de securitate pentru a dezbate modalităţile prin care poate răspunde la conflictele relansate din estul Ucrainei.

”Astăzi în estul Ucrainei, militanţii au folosit pentru prima oară tancuri, care, conform serviciilor de informaţii ucrainene, au venit din Federaţia Rusia”, conform comunicatului de la Kiev.

Pe internet au fost încărcate mai multe materiale video care surprindeau tancurile străine în oraşele ucrainene.

Poroşenko a ”denumit situaţia drept inacceptabilă în cazul în care tancurile vin teritoriul ţării noastre peste graniţa rusă-ucraineană”, a declarat purtătorul de cuvânt Svyatoslav Tsegolko al preşedintelui ucrainean, accentuând cuvântul ”inacceptabil”.

Moscova nu a răspuns imediat acuzaţiilor, negând în repetate rânduri faptul că a trimis trupe sau armament în estul Ucrainei.

Într-un comunicat scurt pe website-ul său, Kremlinul a anunţat că Poroşenko l-a ”informat pe Putin cu privire la planurile sale de a rezolva situaţia din sud-estul Ucrainei”. Cei doi lideri au mai discutat despre relaţiile bilaterale ale celor două ţări.

Înainte de anunţul lui Tsegolko, biroul lui Poroşenko a emis un comunicat asemănător cu cel emis de Kremlin, precizând că discuţia de joi a fost ”substanţială” şi ”îndelungată” fără să mai acorde alte precizări.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţia, a declarat, joi, că planul pentru rezolvarea conflictului include o recunoaştere formală a legitimităţii preşedenţiei lui Poroşenko, o încetare a atacurilor separatiste, cât şi crearea unui coridor de trecere pentru civilii din zona de conflict, conform RIA Novosti.

Deşcitsia a mai precizat că Poroşenko s-a oferit să garanteze statusul oficial al limbii ruse în regiune – autonomia lingvistică a fost exemplificată de Moscova că o instanţă a presupusei persecuţii dusă de guvernul ucrainean împotriva etnicilor ruşi – şi să amnistieze separatiştii care nu au participat la crimele împotriva soldaţilor ucraineni sau a civililor, conform RIA Novosti.

Incursiunile tancurilor, dacă sunt adevărate, vor semnala o escaladare a violenţelor din estul Ucrainei, iniţiate în luna aprilie, între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-Moscova. Chiar dacă forţele pro-Moscova au folosit autovehicule blindate ce ar provenit de la trupele ucrainene, nu au existat indicii că rebelii deţineau tancuri.

Oficialii ucraineni au îndemnat Rusia să închidă graniţa cu Ucraina pentru a bloca ”exportul” de paramilitari şi armament peste frontieră, însă Moscova a respins cererile şi a negat orice implicare.

Ministrul de interne ucrainean spunea că serviciul a ”observat convoaie de autovehicule blindate cu personal şi autovehicule blindate şi tunuri”, a notat Liga.

”Astăzi am văzut trei tancuri care, conform informaţiilor noastre, au traversat graniţa şi erau în oraşul Snizhne în această dimineaţă”, spunea Avakov. Două tancuri s-au îndreptat apoi către oraşul Horlivka, demarând o confruntare cu trupele guvernamentale.

Într-un raport cu privire la întâlnirea liderului ucrainean cu oficialii de securitate se preciza că trupele ucrainene au recăpătat controlul unei bucăţi de peste 100 de kilometri de graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe