Tensiunile din sistemul judiciar, la apogeu: Sute de magistraţi, în stradă după OUG-ul lui Tudorel Toader

Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor (Epoch Times România)

În jur de două sute de judecători şi procurori au ieşit în stradă, vineri, în faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de ordonanţa de urgenţă adoptată "peste noapte" de Guvernul Dăncilă.

Oamenii legii au explicat că au ieşit să apere statul de drept chiar de ministrul Justiţiei şi de Guvernul României.

Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor (Epoch Times România)

Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor

"Cu siguranţă se încearcă subordonarea justiţiei. Statul de drept e în pericol să nu mai existe absolut deloc, el a fost pus sub pericol de multă vreme, nu numai în domeniul justiţiei. Mai nou avem crearea unor structuri paralele în justiţie", a declarat unul dintre magistraţi pentru Epoch Times.

Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor (Epoch Times România)

"Statul de drept e pe cale să se prăbuşească, e ţinut de câţiva stâlpişori subţiri. Ăsta e un prim lucru pe care îl facem şi în săptămânile care urmează vom continua. Am ieşit aici pentru a apăra statul de drept prin acest mijloc. Adunările generale vor lua măsurile care se impun în continuare. Această OUG afectează ideea de stat de drept. În codul nostru deontologic e prevăzut că magistraţii apără independenţa justiţiei, aşa că o apărăm de orice influenţe, fie că sunt din interiorul sistemului sau din afara lui. Este inacceptabil şi vădit contrar Constituţiei modul în care sunt adoptate acte normative în domenii esenţiale", a precizat un alt procuror.

Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor (Epoch Times România)

"Nu-i vorba salariile şi pensiile magistraţilor, ci despre statul de drept. Câtă vreme organismele internaţionale au constatat derapaje greve, cred că rămâne o singură soluţie: guvernanţii să se trezească şi să înţeleagă. Din punct de vedere politic ar fi un dezastru la care ar urma să fie supusă România dacă Comisia Europeană va activa art. 7", a subliniat un judecător.

Protestul magistraţilor
Protestul magistraţilor (Epoch Times România)

Vizavi de Palatul de Justiţie sunt prezenţi şi protestatarii, care şi-au manifestat aprecierea pentru iniţiativa magistraţilor.

"Tudorel, demisia!", "Nu cedaţi", "Vă iubim", "Cinste lor, cinste magistraţilor", strigă protestatarii, care au afişat un banner mare cu mesajul "Mulţumim".

Manifestanţii i-au aplaudat pe magistraţi, în timp ce oamenii legi au răspuns într-un mod similar.

"Important e să înţeleagă că noi suntem aici şi că ţinem la independenţa noastă în beneficiul lor. Ne bucurăm de susţinerea lor, independenţa justiţiei e despre ei, e un pilon al statului de drept", a afirmat un procuror, întrebat despre protestatarii de vizavi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de diverse asociaţii de magistraţi, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Între timp, un număr tot mai mare de parchete din ţară şi un tribunal au anunţat că îşi vor suspenda activitatea în semn de protest faţă de OUG. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne