Tensiuni "interne" după protestul din 10 august. Mălin Bot, drept la replică

Protestul din 10 august organizat în Piaţa Victoriei s-a finalizat fără incidente notabile şi fără violenţe. A lăsat însă în urmă tensiuni între unii dintre protestatarii cunoscuţi şi o serie de acuzaţii legate de organizarea protestului şi de mediatizarea acestuia.
Mălin Bot
Mălin Bot (Mălin Bot)

Ţintă a acuzaţiilor unor cunoscuţi protestatari din Piaţa Victoriei nemulţumiţi de modul în care a fost organizat protestul din 10 august 2019, Mălin Bot transmite, într-un drept la replică trimis Epoch Times, că Piaţa Victoriei şi mişcarea pentru independenţa Justiţiei nu aparţin nimănui. De asemenea, Bot susţine că nu este relevant cine organizează un protest ci ca în Piaţă să fie cât mai mulţi şi să se respecte legea.

Totodată, Mălin Bot acuză că a fost jignit şi agresat sâmbătă, în dimineaţa protestului, când în Piaţa Victoriei au avut loc discuţii mai tensionate între acesta şi Cristian Mihai Dide. Discuţiile s-au aprins în contextul în care Dide a adus în Piaţă o autoutilitară iar Jandarmeria i-a cerut să o ia din Piaţa Victoriei pe motiv că aceasta nu apare în protocolul încheiat de Tommy Tomescu (organizatorul protestului) cu Primăria Capitalei. Pe fundalul dialogului mai încins, Mălin Bot a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, pe reţele sociale fiind distribuite imagini cu un fragment din incident. De partea sa, Bot a susţinut ulterior în declaraţiile făcute presei că doar a împins foarte uşor femeia respectivă şi nu pentru a o agresa ci pentru a o opri să-i strice telefonul.

Redăm dreptul la replică al lui Mălin Bot

"Piaţa Victoriei şi mişcarea civică pentru independenţa Justiţiei nu aparţin nimănui şi nu pot avea niciodată 'lideri' care să pretindă exclusivitate asupra organizării şi participării. Interesul tuturor oamenilor de bună-credinţă pentru 10 august 2019 era să fim cât mai mulţi în stradă pentru a avea o voce cât mai puternică şi să nu mai existe niciun pretext pentru intervenţii agresive ale Jandarmeriei.

Din punct de vedere legal, Mihai Manolea care notificase aici protestul pentru tot anul, a acceptat ca în ziua de 10 august să existe această formă de organizare. Din momentul în care legal aşa s-au aşezat lucrurile, era important să respectăm legea, doar am protestat aproape o mie de zile pentru 'domnia legii', nu pentru domnia bunului plac. În clipa în care invocăm motive personale pentru a scuza nerespectarea legii suntem exact ca cei împotriva cărora am protestat. Valorile statului de Drept sunt superioare trăirilor noastre personale, simpatiilor şi orgoliilor.

Acesta este motivul pentru care eu nu am boicotat organizarea, aşa cum au înţeles alţii să facă. Am gândit că nu contează cine organizează, cât timp este în interesul tuturor (şi era în interesul cauzei) să fim cât mai mulţi în Piaţă şi să se respecte legea. Repet, notificatorul Mihai Manolea a decis să susţină această formă de organizare şi în scris a dat acceptul pentru ea. Îl cunosc pe Mihai de doi ani şi pentru mine decizia lui a fost o garanţie morală. Cred că dacă alţii aveau alte opinii legale, ar fi trebuit să acţioneze pe cale legală, din timp, nu în ultima zi cu provocări care numai rău au făcut.

Ca jurnalist independent am relatat foarte corect cine este organizatorul, am venit în Piaţa Victoriei de dimineaţă pentru a relata situaţia, nu mă aşteptam să înceapă acel scandal, să fiu jignit, agresat şi să trec printr-o asemenea experienţă. Cei care au provocat acel scandal au datoria morală să îşi ceară scuze pentru ceea ce au provocat şi să îşi asume atitudinea greşită.

Cred că toţi cei care vorbesc în numele mişcării noastre civice şi consideră că trebuie să fie implicaţi în organizare aveau datoria faţă de interesul superior al unităţii noastre să lase orgoliile deoparte. Ar fi trebuit să ia parte la organizare, să-şi impună prin dialog ideile şi să prevină prin experienţa lor greşelile. Nu conta numele organizatorului ci impunerea ideilor şi cauzei comune. Cauza trebuie să fie deasupra orgoliilor personale şi în interesul cauzei nu trebuia lăsat Tommy Tomescu să facă singur totul.

În 2018 a fost o scenă pe care am vorbit vocile cunoscute ale maratonului nostru civic. În 2019 s-a instalat o scenă mai mare, pe care ar fi trebuit să vorbească toţi cei care sunt figuri cunoscute ale protestului. Era bine dacă lăsau orgoliile deoparte şi determinau o organizare mai bună, eu asta am încercat să fac şi mulţumesc frumos tuturor celor care au văzut acest lucru", scrie Mălin Bot.

Vom reveni şi cu dreptul la replică al lui Tommy Tomescu în momentul în care acesta ne va parveni.

Reamintim că Mălin Bot a luat poziţie în contextul în care luni, 12 august, Cristian Mihai Dide, Angi Şerban şi Sandu Matei, cunoscuţi protestatari din Piaţa Victoriei, au acuzat că protestul din 10 august a fost folosit în interesul Primăriei Capitalei şi pentru a spăla imaginea Jandarmeriei, au acuzat că scena adusă în Victoriei nu avea ce căuta acolo, că organizatorul n-a ţinut cont de opinia lor vizavi de neadecvarea aducerii unei scene în Piaţă etc. Protestatarii au acuzat că pe scenă urmau să urce personaje de extremă dreaptă, să aibă loc concert de muzică populară, ceea ce n-ar fi fost oportun. La rândul său, Mălin Bot a fost acuzat de acţiuni artificiale cu scopul de crea audienţă, că a "devenit o unealtă a unor oameni care promovează minciunile, dezbinarea şi duc la manipulare" etc. Declaraţiile celor trei protestatari pot fi urmărite aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne