Temeri cu privire la sănătate după ce ugandezii au adăugat primatele la meniu

Pui de cimpanzei.
Pui de cimpanzei. (ISSOUF SANOGO / AFP / GettyImages)

KAMPALA – Numărul mare de refugiaţi congolezi ce au intrat în Uganda recent are efecte secundare neaşteptate: unii ugandezi adoptă obiceiul congolez de a mânca primate, o nouă tendinţă care ar putea fi legată de apariţia de noi cazuri de Ebola şi reprezintă o potenţială ameninţare la populaţia de cimpanzei a ţării aflată în pericol.

Pentru unii susţinători ai mediului, protejarea unui animal ce împărtăşeşte aproximativ 99% din ADN-ul său cu oamenii este o chestiune foarte personală.

Conform directoarei Sanctuarului pentru Cimpanzei de pe Insula Ngamba din Lacul Victoria, Lily Ajarova, deşi consumul de primate nu este neobişnuit în Africa, uganda nu are o istorie a acestei practici. Deşi echipa ei încă trebuie să găsească ugandezi ce mănâncă cimpanzei în particular, ei se tem că ugandezii care sunt cunoscuţi pentru consumul de primate vor adopta modul de trai al vecinilor lor din vest ce consumă cimpanzei.

“Este o chestiune de urgenţă pe care vrem să o analizăm chiar acum”, spune ea, explicând că vânătorii deja prezintă cea mai mare ameninţare pentru populaţie de primate a continentului. “Noi am întâlnit ugandezi locali care chiar vânează primate şi sunt în posesia lor, şi spun ‘da, le vom mânca.’

“Teama este aceea că, dacă ei mănâncă un babuin, dacă pot mânca o maimuţă colobus, care va fi diferenţa să mănânce un cimpanzeu?” spune ea. “În cazul cimpanzeilor, aceştia sunt în pericol, astfel că ei vor dispare de pe faţa Pământului dacă vor fi mâncaţi în acest fel.”

Creşterea preţurilor alimentare

Momentul apariţiei acestei tendinţe nu este o coincidenţă. Anul trecut, zeci de mii de refugiaţi congolezi au trecut graniţa vestică a Ugandei, fugind de războiul civil din Republica Democrată Congo, mărind numărul de mare de refugiaţi care au sosit în Uganda în anii precedenţi.

Conform lui Daniel Molla de la Programul Mondial al ONU pentru Alimentaţie, deşi majoritatea refugiaţilor trăiesc în aşezări organizate şi cumpără mâncare de la pieţele locale, raţiilor reduse de ajutoare au crescut cererea pentru alimente, punând presiune pe comunităţile locale.

“Ei concurează”, a declarat Molla privind consumatorii de la pieţe. “De asemenea, ei merg la aceleaşi pieţe pentru a cumpăra alimente, aşadar dacă aveţi comunităţi gazdă – gospodării sărace care se bazează pe cumpărarea de alimente de la piaţă – ele vor înfrunta posibilitatea creşterii preţurilor în prezenţa unei mari populaţii de refugiaţi.”

În timp ce creşterea preţurilor alimentare ajută la explicarea motivului pentru care ugandezii caută noi surse de alimente, profesioniştii în sănătate continuă să se lupte cu pericolele potenţiale ale răspândirii consumului de carne de animale sălbatice.


Ameninţarea Ebolei

Primatele pot purta Ebola, un virus care declanşează o febră hemoragică fatală. Uganda s-a confruntat cu 3 epidemii ale bolii numai anul trecut.

Conform dr. Monday Busuulwa de la Reţeaua Africană de Epidemiologie, consumul de carne de la aceste animale poate fi foarte riscant.

“În timpul epidemiei din 2007 în oraşul ugandez Bundibugyo, ei ne-au confirmat că mănâncă aceste primate”, spune epidemiologul. “Oamenii care au măcelărit cimpanzei bolnavi sau gorile infectate cu Ebola s-au infectat la rândul lor cu Ebola. Există o probabilitate foarte mare ca aceste comunităţi în care oamenii mănâncă primate non-umane – maimuţe, cimpanzei – să fie lovite de Ebola.”

Acest fapt, adaugă Busuulwa, ar putea explica de ce majoritatea epidemiilor recente de Ebola din Uganda au avut loc în vest, unde concentrarea de refugiaţi congolezi este cea mai ridicată.

“Aceste comunităţi au această istorie de consumare a primatelor non-umane”, spune el, explicând că ele nu se expun doar infecţiei ci şi faptul că simptomele sunt amplificate de circumstanţe. “Este posibil ca aceste tulburări civile să contribuie la agravarea acestor epidemii.”

Pierderea valorilor

În timp ce grupul pentru protecţia mediului încearcă să se lupte cu această tendinţă spunând oamenilor despre protejare şi pericolele consumului de primate, directoarea Ajarova subliniază valorile culturii tradiţionale ugandeze în care primatele sunt protejate ca animale totem sau simboluri ale diferitelor clanuri.

“Această cultură a avut o mare valoare pentru protecţia mediului dar de asemenea simt că ne aflăm într-un punct în care, în Uganda, generaţia curentă consideră că este mai bună cultura vestică, aşadar ne pierdem propria cultură”, spune ea. “Astfel ne pierdem aceste valori pe care le-am avut faţă de protecţia mediului [şi a animalelor].”

Programul Mondial pentru Alimentaţie avertizează că prin creşterea zilnică a numărului de refugiaţi congolezi, este foarte probabil ca nesiguranţa alimentară din vestul Ugandei să se înrăutăţească, ceea ce este rău pentru cimpanzei şi oamenii care îi vânează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură