Tema ‘fierbinte’ a zilei: Abrogarea pensiilor speciale, subiect de dezbateri în Camera Deputaţilor

Sedinta in plen la Camera Deputatilor
Sedinta in plen la Camera Deputatilor (Mihut Savu / Epoch Times)

Plenul Camerei Deputaţilor se va reuni, marţi, într-o sesiune extraordinară pentru dezbaterea proiectului de lege ce vizează abrogarea pensiilor speciale.

Proiectul de lege prevede eliminarea pensiilor de serviciu în cazul deputaţilor şi senatorilor, precum şi al magistraţilor şi al personalului auxiliar de specialitate din instanţele de judecată şi Parchete. Totodată, vor rămâne fără pensii speciale şi funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, anunţa Hotnews.ro.

Rămân însă „neatinse” pensiile speciale ale angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, şi ale poliţiştilor de penitenciar.

În acelaşi proiect de lege, în urma unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru, au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă în cazul primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Totodată, la propunerea preşedintelui comisiei, social-democratul Adrian Solomon, a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Deşi amendamentul a fost iniţiativa sa, Solomon a anunţat că el nu va susţine prevederile respective în plen.

"Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic", a declarat el.

Solomon a fost însă avertizat de către Dan Vîlceanu (PNL), că va trebui să îşi asume amendamentul privind renta viageră a sportivilor şi a artiştilor, întrucât este iniţiatorul acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne