Telescopul spaţial Hubble fotografiază ”Fantoma din Cassiopeia”

”Fantoma din Cassiopeia”
”Fantoma din Cassiopeia” (NASA)

Jeturile puternice de energie care provin de la stelele fierbinţi pot forma figuri misterioase, cu voaluri lungi şi fluide de gaz şi praf. Un exemplu frapant este "Fantoma din Cassiopeia", cunoscută oficial ca IC 63, situată la 550 de ani-lumină distanţă în constelaţia Regina Cassiopeia.

Luminozitatea eterică a nebuloasei poate aminti de apariţii de genul celor relatate de cercetătorii de fenomene paranormale. În realitate, este pur şi simplu hidrogen bombardat cu radiaţii ultraviolete de la steaua gigantică albastră din apropiere, Gamma Cassiopeiae (care nu se vede în fotografie), ceea ce o face să strălucească cu lumină roşie. Culoarea albastră provine din lumina reflectată în praful nebuloasei.

(NASA)

Nebuloasa IC 63 nu este singurul obiect aflat sub influenţa stelei variabile Gamma Cassiopeiae, care eliberează energie cât 34.000 de Sori, (soarele - corpul ceresc central al sistemului nostru planetar). Nebuloasa fantomă face parte dintr-o regiune nebuloasă mult mai mare din jurul Gamma Cassiopeiae, care măsoară aproximativ două grade pe cer, aproximativ de patru ori mai largă decât Luna plină, relatează NASA.

Constelaţia Cassiopeia este vizibilă în fiecare noapte clar din latitudinile medii nordice şi mai înalte. Asterismul său distinctiv "W", care formează tronul reginei, este mai bine văzut pe cer în nopţile de toamnă şi de iarnă. Gamma Cassiopeiae, stea medie din "W", este vizibilă cu ochiul liber, dar pentru a vedea IC 63 este necesar un telescop mare.

Telescopul spaţial Hubble a fotografiat IC 63 în august 2016.