Teleorman: Craniu de bour-exponatul lunii noiembrie

Descoperiri arheologice
Descoperiri arheologice (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Craniul de bour descoperit în urmă cu peste trei decenii în Teleorman, în zona localităţii Mavrodin, este exponatul lunii noiembrie la Muzeul Judeţean din municipiul Alexandria.

Arheologul Ion Torcică de la muzeul din Alexandria a declarat, joi, cu prilejul prezentării exponatului, că această piesă palentologică de mari dimensiuni, aflată în patrimoniul instituţiei, are o vechime de peste 6.000 de ani, animalul, considerat strămoş al vitelor domestice, având greutatea de circa o mie de kilograme.

Strămoşul bourului a apărut în India în urmă cu două milioane de ani, răspândindu-se în Asia, dar şi în Europa şi nordul Africii. Era înrudit cu bizonul, zimbrul şi alte bovidee din Asia, fiind domesticit în Orientul Apropiat în urmă cu 8.000 de ani.

De atunci numărul bourilor a cunoscut un regres lent, culminând cu dispariţia speciei după anul 1600, când a fost vânat ultimul exemplar într-o pădure din Polonia.

Bourului, redat în multe picturi rupestre încă din paleolitic, îi erau atribuite calităţi magice, fiind considerat animal sacru. În Mesopotamia regii purtau pe coroană sau coif coarne de bour, ca semn al puterii şi suveranităţii.

Pe teritoriul ţării noastre, bour a fost simbolul Moldovei medievale, acum făcând parte din stema de stat a României şi din cea a Republicii Moldova.

Programul "Exponatul lunii" a fost lansat la Muzeul Judeţean din Alexandria anul trecut pentru punerea în valoare a unor piese deosebite din patrimoniul instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură