TBC: vaci, bursuci şi mai nou pisici

Pisici dormind
Pisici dormind (Epoch Times România)

Medicii din Marea Britanie au depistat un caz fără precedent în istoria modernă. Două persoane s-au îmbolnăvit cu tuberculoză de la pisicile domestice ce ar fi luat contact cu vizuinele unor bursuci, conform Departamentului de Sănătate Publică (DSP) din Anglia.

În ultimul an, patru infecţii cu Mycobacterium bovis (virusul care produce TBC -n.r. ) au fost înregistrate pe teritoriul Marii Britanii iar doi dintre bolnavi purtau virusul în stare latentă.

Până în prezent, cele mai comune surse ale bolii erau vitele şi bursucii însă în acest an pisicile numărul pisicilor bolnave de TBC a fost mai mare decât de obicei.

”Analizele făcute pe probele luate de la vitele din vecinătate şi de la un număr mic de pisici au dovedit că poartă aceeaşi rădăcină a virusului”, conform DSP.

Analiza probelor de TBC activ de la oamenii şi pisicile infectate au arătat că virusul Mycobacterium bovis era identic, ”ceea ce indică transmisia bacteriei de la pisicile infectate”, conform DSP.

”Acestea sunt primele cazuri documentate de transmisie a bolii de la pisică la om, ” a declarat doctorul Dylis Morgan.

Transmisia bacteriei de la animalele infectate la oameni se poate produce prin inhalarea sau înghiţirea bacteriei sau prin contactul rănilor deschis cu animalele infectate. Totuşi, riscul unei transmisii de la pisici la oameni era în trecut ”foarte mic”.