Tăvălugul pesedizării continuă. Preşedintele, scos din procedura de numirea a conducerii ANCOM

Guvernul l-a scos din schemă pe preşedintele Iohannis la numirea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Modul în care a acţionat Guvernul, prin OUG, se constituie într-un semnal îngrijorător, transmite Preşedinţia.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedinţia a criticat vineri modul în care Guvernul a modificat, prin Ordonanţă de Urgenţă, procedura de numire a conducerii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), eliminând rolul preşedintelui Klaus Iohannis în numirea conducerii arbitrului telecom care gestionează o piaţă de aproape patru miliarde de euro.

"Problema nu este că vor numi pe altcineva, ci modul în care au decis să facă aceste modificări, o modalitate lipsită de transparenţă, prin aceeaşi procedură pe care am mai văzut-o deja - pur şi simplu lansarea pe ordinea de zi (n.a a şedinţei de Guvern) a unui nou punct, tratat foarte rapid în procedura de urgenţă, ceea ce nu este o chestiune transparentă, nu este un mod responsabil de a guverna şi de a te raporta la cetăţenii acestei ţări care aşteaptă de la autorităţile statului tocmai un mod corect şi transparent de acţiune", a declarat vineri Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, citată de hotnews.

Dobrovolschi a mai adăugat că Guvernul şi-ar fi dorit să rezolve această situaţie printr-o formulă urgentă, avea şi instrumentele, avea şi timpul la dispoziţie, căci ANCOM nu are conducere de ceva luni, aşadar situaţia putea fi rezolvată prin folosirea legislaţiei în vigoare.

"Recurgerea la ordonanţa de urgenţă, care a fost înscrisă pe ordinea de zi suplimentară, se constituie într-un alt semnal îngrijorător în legătură cu modul netransparent în care acţionează Guvernul", a declarat Dobrovolschi.

La rândul lor, parlamentarii USR au criticat şi ei atitudinea Guvernului:

"Tăvălugul pesedizării continuă. Încă o instituţie cu mandat de independenţă, ANCOM, arbitrul pieţei de telecomunicaţii, e sub asalt.

Pentru că procedura de numire ce implică un acord între Preşedinte şi Guvern îl încurca pe Dragnea, executantul Grindeanu a dat repede o Ordonanţă de Urgenţă ca să o schimbe", scrie, pe Facebook, deputatul Cătălin Drulă.

Reamintim că Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcţionare a ANCOM. Prin acest act normativ, preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM vor fi numiţi la propunerea Guvernului, însă cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi.

În prezent, funcţia de preşedinte şi cele două funcţii de vicepreşedinte ale ANCOM sunt vacante. Durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne