Tatuaje - aproape unul din trei tineri le are. Dar creşte numărul "pocăiţilor"

London Tattoo Convention în Londra, 29 septembrie 2013
London Tattoo Convention în Londra, 29 septembrie 2013 (WILL OLIVER / AFP / Getty Images)

La Istanbul, o reuniune a Congresului European de Dermatologie a fost dedicată acestei mode - tatuajul - care are multe implicaţii pentru sănătate: creşte riscul infecţiei, reacţiilor cronice, alergiilor şi, în cazuri rare chiar al cancerului. Ştergerea totală a a unui tatuaj este imposibilă.

Aproape unul din trei tineri are tatuaje. Dar creşte numărul persoanelor "pocăite".

O sută şi douăzeci de milioane de oameni din lume au un tatuaj, 15 la sută adulţi şi 30 la sută tineri.

Tatuajele au un efect asupra sănătăţii: de la banala roşeaţă, în 20 la sută din cazuri, la fotosensibilitate, un alt 20 la sută. Şi nu numai asta. La cel de-al 22-lea congres al Eadv, (Societatea Europeană de Dermatologie şi Venerologie) în curs de desfăşurare în Istanbul, o întreagă sesiune a fost dedicată riscurilor asociate cu tatuajele şi a fost anunţată înfiinţarea primei Societăţi ştiinţifice pentru cercetarea efectelor produse de tatuaje şi pigmenţi (pe 13 noiembrie la Copenhaga). O oportunitate de a face un bilanţ cu privire la riscurile legate de tehnică.

Eliminarea totală a unui tatuaj nu există, pielea nu se mai întoarce niciodată ca înainte şi nu uită. Potrivit experţilor, tatuajele cu pigmenţi luminoşi sunt cele mai dificile de eliminat.

Jorgen Serup, dermatolog la Universitatea Bispebjerg din Copenhaga spune că, deşi pielea afectată este în general de mică suprafaţă, procesele biologice implicate sunt multe. Tatuajul poate conduce la infecţii cronice şi reacţii, alergii şi, în cazuri rare, la cancer. În plus, pigmenţii sunt cumpăraţi - de cele mai multe ori - din ţări în care produsele nu au nicio verificare a calităţii. A fost demonstrat că 10 la sută din cerneluri conţin bacterii - stafilococi, e.coli şi streptococi - care pot provoca infecţii grave.

Norma Cameli, şef al secţiei de Dermatologie din Spitalul San Gallicano în Roma, a prezentat un studiu la Copenhaga privind alte efecte adverse posibile. A fost constatat că, în afară de riscurile cunoscute ale infecţiei şi hepatitei, există posibilitatea de a dezvolta un granulom, o reacţie lichenoidă sau un pseudolimfom alergic la tatuaj.

Riscurile sunt legate în principal de instrumente nesterilizate şi medii igienice necorespunzătoare, precum şi de pigmenţi, uneori de origine dubioasă şi contaminaţi.

Creşte numărul celor „pocăiţi”

Potrivit datelor publicate de Eadv, 30 la sută dintre cei care au un tatuaj se gândesc la ştergerea acestuia. Motivele sunt diverse: sunt cei care vor să obţină posturi guvernamentale, sau într-o companie care nu acceptă tatuaje, sau cei care doresc să şteargă numele fostului partener, sau o propoziţie în care nu se mai recunosc.

Apoi sunt cei care au făcut o carieră neaşteptată, manageri sau medici, şi nu doresc să arate tatuajul pentru a evita să fie judecaţi. Sau cei care nu mai sunt tineri şi odată cu bătrâneţea pielea cedează provocând un aspect inestetic. În cele din urmă, sunt cei care doresc să-l şteargă pentru a-şi face altul.

Ştergerea acestora nu este atât de uşoară şi depinde de dimensiunea, profunzimea şi culoarea pigmentului. Culorile albastru şi negru dispar uşor, mai puţin roşu şi verde, alb şi galben sunt aproape de neşters.

Uneori, pigmentul "atacat" cu laser se oxidează şi devine de o culoare bej mai închisă, în timp ce pentru alte culori laserul Q-switched, care loveşte cu impulsuri de putere mare pigmentul, este capabil să-l rupă fără a afecta ţesutul din jur. Este un proces care poate fi dureros şi trebuie utilizat un anestezic local sau un sistem de răcire a ţesutului pentru ameliorarea durerii.

Sunt mai uşor de tratat pigmenţii chimici injectaţi în suprafaţă, cum fac în general artiştii amatori de tatuaj, decât pigmenţii naturali injectaţi în adânc, tehnică folosită de către profesionişti. Oricum nu se poate elimina complet un tatuaj, poate rămâne o cicatrice sau chiar un "ghost", fantomă a tatuajului care nu mai există.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură