TAROM renunţă la disponibilizări

Compania de stat de transport aerian TAROM nu a aplicat, potrivit planului de management, reducerea cu 10% a numărului de personal, astfel că acum conducerea acesteia spune că este posibil să se renunţe la disponibilizări în acest an.

„Reducerea de personal nu a început, este unul dintre punctele care nu s-au făcut din planul de management. Ar trebui făcută în acest sens o analiză, să vedem unde sunt mai mulţi sau mai puţini angajaţi. O astfel de analiză durează luni de zile. Orice reducere de personal viitoare va avea la bază o analiză a fiecărei arii din companie. Este foarte posibil ca aceste concedieri să nu mai aibă loc, noi nu le dorim neapărat”, a declarat pentru Agenţia de presă r/News Ciprian Lăduncă, membru în Consiliul de Administraţie al TAROM.

Potrivit acestuia, board-ul societăţii „are grijă de salariaţi şi îşi doreşte ca aceştia să muncească”, mai ales că este vorba de o companie considerată etalon.

La rândul său, directorul executiv al companiei, Nicolae Demetriade, a spus că, cel mai probabil, se va renunţa la această măsură.

Compania şi-a redus pierderile cu aproximativ 50% în primul semestru al acestui an, la aproximativ 60 de milioane de lei, faţă de 120 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Potrivit lui Demetriade, aceste rezultate se datorează în mare scăderii preţului petrolului. Luni are loc şedinţa Consiliului de Administraţie în care vor fi analizate rezultatele economico-financiare. Un alt subiect pe ordinea de zi se referă la stadiul implementării planului de management, care a întârziat.

“Rezultatele pe primele şase luni sunt foarte bune. Lucrurile merg în direcţia pozitivă. TAROM este singura companie unde este implementat management privat şi unde rezultatele se văd. Ne dorim să redresăm compania cât mai repede”, a afirmat Ciprian Lăduncă.

Premierul Victor Ponta s-a arătat îngrijorat săptămâna trecută de situaţia de la TAROM, în special din cauza certurilor dintre membrii Consiliului de Administraţie şi directorul general, Christian Heinzmann.

”Mă îngrijorează situaţia de la TAROM, nu cred că la TAROM lucrurile pot merge în direcţia bună, având un conflict între Consiliul de Supraveghere (Consiliul de Administraţie condus de Dan Pascariu, n.r.) şi managerul privat. Mi-am exprimat sprijinul pentru managerul privat, domnul Heinzmann, deoarece am văzut primele cifre şi planul de activitate”, a afirmat prim-ministrul, pe 24 iulie.

De asemenea, pe 8 august va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor TAROM. Unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi este completarea unui loc în CA, având în vedere că acum este format din numai şase membri. În luna iunie, Dan Pas­cariu l-a numit în funcţia de director executiv pe Nicolae Demetriade, fost şef al Tarom în urmă cu aproape zece ani, care fusese adus în Consiliul de Administraţie în mai anul acesta. Surse oficiale din cadrul instituţiei au declarat recent pentru Agenţia de presă r/News că actualul Consiliu de Administraţie al companiei de stat de transport aerian TAROM pregăteşte înlăturarea lui Christian Heinzmann de la conducerea societăţii cu câteva luni mai devreme decât termenul la care îi expiră contractul (19 noiembrie).

Consiliul de administraţie este format din Dan Pascariu, Dumitru Prunariu, Valentin Macec, Ciprian Lăduncă, Marius Ghenea şi Nicolae Demetriade (care l-a înlocuit în consiliu pe fostul ministru al mediului de afaceri, Lucian Isar).

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954. În prezent are 24 de avioane şi operează 42 de destinaţii, din care nouă sunt interne. Compania a transportat anul trecut circa 2 milioane de pasageri şi are 2.100 de angajaţi, dintre care circa 200 sunt piloţi. TAROM a încheiat 2012 cu o pierdere de 232 de milioane lei. Prin planul de management, conducerea TAROM estimează că operatorul aerian va intra pe profit abia din 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie