Tariceanu, reacţie dură după ce a fost amendat pentru că l-a atacat pe "Fuhrer"

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că va contesta decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de a-l amenda pentru folosirea termenului de “Fuhrer” la adresa şefului statului, precizând că termenul înseamnă “conducător” sau “lider” şi că a dorit doar să îl atenţioneze pe Klaus Iohannis că a ales o “pantă” greşită.

“Astăzi [miercuri – n.r.], Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a hotărât să mă amendeze pentru că utilizarea termenului ‘Fuhrer’ la adresa dlui Klaus Werner Iohannis ar reprezenta o faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate. Nu o să intru în polemică cu CNCD-ul pentru a nu cădea în omniprezenta capcană de a critica o instituţie când nu ne convine o decizie şi de a o lăuda când decizia ne este favorabilă. Este dreptul lor conferit de lege să judece. Cum este dreptul meu conferit de aceeaşi lege să contest decizia lor în instanţa de judecată. Şi voi face acest lucru.

Cred că le-ar fi fost mai uşor să ia o decizie corectă dacă s-ar fi uitat în orice traducere din limba germană şi ar fi văzut care este înţelesul termenului ‘Fuhrer’. Şi Wikipedia şi alte site-uri de traducere sunt de acord că acest termen înseamnă ‘conducător’, ‘lider’ sau ‘ghid’. Ca să nu mai spunem că atenţionarea mea către dl Iohannis a fost: ‘să o lase mai uşor cu ameninţările că nu e Fuhrer ci, încă, Preşedintele României’. Nu pune o anatemă dlui Iohannis, ci îl avertizează că a luat-o pe o pantă greşită”, a susţinut Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

În plus, liderul ALDE a anunţat că va merge în faţa instanţei pentru a contesta decizia CNCD, însă a ţinut să sublinieze că nu o va face pentru el, ci pentru cei 20% dintre români cărora le pasă de drepturile lor chiar şi în vremuri de pandemii şi crize.

“Întâi ne-am pierdut libertatea de mişcare, apoi ne-am pierdut libertatea de a ne întâlni în grupuri mai mari de trei. Acum suntem pe cale să ne pierdem şi libertatea de cuvânt. Ce ne mai rămâne? Să mergem la muncă, să plătim taxe pe care Iohannis şi ‘Guvernul Meu’ să le sifoneze către puşculiţele lor politice? Nu, mulţumesc!”, a conchis Tăriceanu.

Reamintim că, miercuri, CNCD a anunţat că preşedintele ALDE a primit o amendă contravenţională în cuantum de 2.000 lei, pentru că a utilizat termenul de “Fuhrer” la adresa preşedintelui Iohannis, într-un mesaj postat în luna aprilie pe Facebook. Instituţia a precizat că afirmaţiile lui Tăriceanu reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate.

Amendarea lui Tăriceanu are loc în contextul în care, săptămâna trecută, CNCD a decis sancţionarea preşedintelui Klaus Iohannis, a lui Traian Băsescu şi a unor lideri PSD.

Şeful statului s-a ales cu o amendă contravenţională în cuantum de 5.000 lei pentru discursul său ce începea cu un salut în limba maghiară “Jo napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD)” şi în care acuza PSD-ul că “se luptă în birourile secrete din Parlament, ca să dea Ardealul Ungurilor”. CNCD a decis că discursul cu pricina constituie “faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională”. Detalii aici.