Tăriceanu, prins cu afirmaţii false. Nu la firmele străine ajunge banul public, ci la cele româneşti. Printre ele, Tel Drum

În timp ce Tăriceanu acuză un complot al ambasadelor cu DNA-ul vizând decapitarea firmelor româneşti pentru ca cele străine să ia contractele pe bani publici, jurnaliştii arată că din 1800 de contracte pentru lucrări publice atribuite în prima jumătate a acestui an doar 10 au mers la firme străine.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Imediat după ce ambasadele unor ţări străine şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificarea legilor Justiţiei, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ieşit să afirme că acestea ar fi direct interesate să susţină DNA, insinuând existenţa unei "cârdăşii" a ambasadelor cu insituţia condusă de Kovesi. Astfel, în discursul său, al doilea om în stat a susţinut că “toate firmele româneşti au fost decapitate” de către DNA aşa că "nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească" aşa că "toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine.”

Stau însă lucrurile aşa? Potrivit jurnalistei Anca Simina, de la Europa FM, preluată de Vlad Petreanu pe blogul său, chiar dimpotrivă. Astfel, după verificarea unor date publice (accesibile aici), jurnalista a ajuns la următoarele concluzii:

"1. Numărul contractelor de lucrări publice atribuite în primele 6 luni depăşeşte cu puţin 1800.

2. Doar 10 dintre acestea sunt semnate cu firme străine, cu sedii în Germania sau în Italia. Ca valoare, acestea însumează 27 de milioane de euro, din totalul contractelor de construcţii care înseamnă până acum 1,8 miliarde de euro.

3. Toate celelalte contracte de lucrări publice, deci peste 1800, au ajuns la companii înregistrate în România.

4. În privinţa sumelor atribuite, în primele 10 doar două sunt firme străine şi una are în spate un fond de investiţii polonez. Restul de 7 sunt companii româneşti, iar unele au ca acţionari direcţi chiar persoane fizice.

5. Ce să vezi, între primele 30 de companii care au încheiat anul acesta mari contracte cu statul se găseşte şi TEL DRUM – vă suna cunoscut? Fosta firmă de construcţii a Consiliului Judeţean Teleorman a semnat până acum 6 contracte în valoare de 6 milioane de euro. Tel Drum are afaceri de peste 50 de milioane de euro/an".

În consecinţă, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi preşedinte al unuia dintre cele două partide de guvernământ, a prezentat lucrurile exact invers decât stau.

Reamintim că sâmbătă, Călin Popescu Tăriceanu a ieşit să susţină, în cadrul unei conferinţe de presă, că ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul.

"Sigur că nu pot să nu fac o referire directă la atitudinea unor ambasade şi ambasadori. Mă surprinde şi mă dezamăgeşte profund atitudinea ambasadei americane, pentru că şi eu, ca şi alţi români, am privit cu admiraţie şi la o Americă care este prin esenţă ţara libertăţilor. Dacă un demnitar român ar promova o firmă românească ar fi imediat acuzat, bineînţeles, de trafic de influenţă.

Dar ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul. Ei nu mai au nevoie să mai facă altceva decât să vină pe această piaţă în care toate firmele româneşti au fost decapitate, toţi au fost trimişi la plimbare, nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească, toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine", a declarat Tăriceanu, politician trimis în judecată chiar de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, citat de Digi24.