Tăriceanu: OUG 114 este în chinurile refacerii

Adoptată practic peste noapte, fără consultări şi incluzând măsuri care i-au revoltat pe antreprenori, Ordonanţa Lăcomiei este dezbătută, post-factum, cu cei afectaţi. Aşadar, modificările ar urma să fie finalizate la sfârşitul lunii martie.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu / Facebook)

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, vineri, la Galaţi, că Ordonanţa 114 "este în chinurile refacerii", în sensul că se lucrează la modificarea acesteia, relatează Agerpres. Potrivit lui Tăriceanu, forma finală a actului normativ urmează să fie gata până la sfârşitul acestei luni.

Preşedintele Senatului a mai precizat că au avut loc consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri şi a sectoarelor afectate de ordonanţă, în urma cărora s-au adus unele modificări ale actului normativ.

"Ordonanţa 114 este în chinurile refacerii. Noi, cei din ALDE, am organizat o rundă amplă de consultări în această săptămână şi săptămâna trecută cu mediul de afaceri care e vizat de Ordonanţa 114, conducerea Băncii Naţionale - Mugur Isărescu şi consiliul de administraţie, Asociaţia Română a Băncilor, cu asociaţia profesională care regrupează operatorii din energie, administratorii de pensii private Pilonul II, firmele din domeniul telecomunicaţiilor şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri. Pe baza acestor discuţii am reuşit să sintetizăm care sunt principalele elemente de preocupare", a declarat Tăriceanu.

În ceea ce priveşte domeniul bancar, liderul ALDE a declarat că se va renunţa la legarea taxei de indicele Robor şi se va introduce un indice reprezentând media tranzacţiilor efective realizate în ultimele trei luni de banca respectivă.

"Noi vom susţine, dar şi colegii noştri din PSD sunt în consens, să modificăm pe zona bancară. Se va renunţa la legarea taxei pe activele bancare de Robor, deci Robor-ul se stabileşte pe baza unor cotaţii şi vom renunţa la acest sistem şi vom merge pe un indice care este media tranzacţiilor efective realizate în ultimele trei luni, pentru că e un indice mai apropiat de realitatea pieţei şi, în esenţă, ne vom atinge obiectivul pe care îl urmărim prin ordonanţa 114: în domeniul bancar să coborâm dobânzile, care, azi, sunt foarte ridicate în România, la un nivel cât mai apropiat de dobânzile care sunt practicate în celelalte ţări europene şi ecartul dintre dobânzi, adică dintre dobânda pasivă, cea pentru depozite, şi dobânda activă, cea pentru credite, în aşa fel încât creditarea să fie mai accesibilă atât persoanelor fizice cât şi firmelor", a declarat Tăriceanu.

Potrivit liderului ALDE va exista şi un stimulent pentru creşterea volumului de creditare pentru bănci.

În ceea ce priveşte domeniul energetic, liderul ALDE a menţionat că, în domeniul energiei, va rămâne plafonarea preţului la gaze pentru populaţie, asta în pofida faptului că în spaţiul public s-a atras atenţia că această măsură ajuta doar Rusiei.

"În domeniul energiei, va rămâne plafonarea preţului la gaze pentru gospodăriile populaţiei. Probabil că se va putea găsi şi o formulă cât mai exactă şi pentru familiile cu venituri reduse, deci populaţia defavorizată. Vom vedea care va fi nivelul acestei taxe", a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu a mai susţinut că niciun fond de pensii private nu va fi desfiinţat şi a catalogat drept "pură gogoaşă" şi "minciună sfruntată" informaţiile în acest sens.

Tăriceanu a vorbit şi despre domeniul telecomunicaţiilor, susţinând ca se va discuta despre taxele pentru viitoarele licenţe 5G.

Finalmente, liderul ALDE a subliniat că speră ca, la finele lunii martie, să fie finalizate modificările la Ordonanţa 114.