Tăriceanu: Nu ar fi benefic să revenim în epoca copilăriei politice, cu partide de buzunar care încap într-un microbuz

Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu este prea încântat de faptul că judecătorii CCR au declarat neconstituţional articolul de lege care stabileşte numărul minim de membri fondatori care trebuie să fie prezenţi pe lista cu semnăturile de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic.

"(Decizia CCR - n.r.) nu ne afectează pentru că noi (PLR - n.r.) am depus toate documentele de înscriere pe baza legislaţiei existente, dar sigur că legea şi criteriile, aşa cum sunt în momentul de faţă, împiedică apariţia unor partide de buzunar, partide care să încapă într-un microbuz. Nu cred că ar fi benefic să revenim în epoca copilăriei politice", a declarat, vineri, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Preşedintele PLR a explicat că, imediat după Revoluţie, pe scena politică din ţara noastră şi-au făcut apariţia numeroase partide, ceea ce a condus la necesitatea de a introduce, prin lege, astfel de criterii de selecţie.

"Nu pot să comentez decizia Curţii, dar pot să fac o apreciere politică, bazată pe experienţa pe care am câştigat-o după 1990, când în România s-au înfiinţat enorm de multe partide politice, imediat după căderea comunismului. Un lucru, dacă vreţi, într-un fel bun fiindcă era expresia libertăţii pe care românii şi-o doreau. (...)

Numai că o viaţă politică extrem de fărâmiţată duce la complicaţii majore pentru a asigura o anumită coerenţă a deciziei politice şi a trebuit la un moment dat să fie introduse câteva criterii de selecţie atât pentru funcţionarea partidelor politice, cât şi pentru reprezentarea lor în Parlament. (...) Aceste criterii funcţionează şi în alte ţări, nu pentru restrângerea drepturilor democratice, ci pentru a progresa puţin şi a da capacitatea Legislativului să devină mai eficient", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia acestuia, lucrurile constatate în anii '90 "nu trebuie scăpate din vedere sau uitate, pentru că ar fi păcat să facem din nou aceleaşi greşeli pe care atunci am încercat să le eliminăm".

Textul de lege declarat neconstituţional joi de CCR stabileşte că lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic "trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti", o condiţie care, reamintim, a fost considerată de-a lungul timpului extrem de restrictivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne