Tăriceanu, nemulţumit de ultima mutare a lui Iohannis: Face rău ţării. Încearcă permanent să blocheze Guvernul

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce şeful statului a criticat bugetul promovat de coaliţia de guvernare şi a anunţat că va ataca legea la Curtea Constituţională.

"Bugetul nu poate fi neconstituţional. Din păcate, preşedintele a ales această metodă de a face politică prin şicanarea Guvernului, prin încercări de a bloca permanent activitatea Guvernului, fără să-şi dea seama cât de rău face ţării şi societăţii. Gestul preşedintelui este total inoportun şi nejustificat", a declarat Tăriceanu.

În acelaşi timp, liderul ALDE susţine că remarca lui Klaus Iohannis referitoare la finanţarea partidelor e "demagogie si populism".

"România s-a confruntat în ultimii ani cu o componentă de corupţie legată de partidele politice care au recurs la formule de finanţare sau sponsorizare, ca să le numesc aşa, care unele dintre ele puteau fi socotite în afara legii. Şi, din acest motiv au existat numeroase anchete şi procese legate de partidele politice şi unii au fost şi condamnaţi. Cred că soluţia pe care o practică şi celelalte state democratice din Uniunea Europeană, de a finanţa partidele politice care sunt până la urmă nişte instituţii democratice şi utile societăţii, este o soluţie foarte bună tocmai pentru a nu exista aceste canale care odată aduc corupţie, trafic de influenţă, grupuri de influenţă care îşi promovează anumite interese care nu sunt totdeauna legate de cele ale societăţii. Şi cred că această soluţie ar trebui salutată, nu criticată, pentru a curăţi viaţa politică şi partidele politice de corupţie. Dacă domnia sa este consecvent şi este cu adevărat preocupat de combaterea corupţiei, ar trebui dă aibă în vedere aceste considerente care au stat la baza legii", a afirmat Trăiceanu, citat de Agerpres.

De asemenea, şeful ALDE a precizat că administrăţiile locale nu au de ce sa fie nemultumite, pentru că alocările care se fac către ele sunt mai mari decât până acum.

Poziţia lui Iohannis privind bugetul

"Un lucru este clar: guvernarea PSD a eşuat. În spitale, probleme peste probleme. Educaţia este subfinanţată, economia României este bulversată, mai ales după Ordonanţa 114, dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiţie? Păi, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiţie, de a politiza justiţia, ca ei să-şi rezolve dosarele penale.

De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD este incompetent şi incapabil să conducă România.

Despre buget, Bugetul ruşinii naţionale - asta este bugetul propus pentru 2019, Bugetul ruşinii naţionale. Este un buget nerealist, supraevaluat şi întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit „Bugetul Investiţiei” şi asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile, fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârşitul lui februarie. Păi, vă spun eu de ce au întârziat: ei nu vor să se realizeze investiţii, fiindcă nu au bani. De aceea au întârziat bugetul cu trei luni de zile.

Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Aceştia nici nu vor să realizeze spitalele. Nu vor să realizeze investiţii publice. Promit şi nu fac.

În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grijă să aloce sume imense, sume imense pentru finanţarea partidelor politice. 150.000.000 va primi PSD din finanţarea partidelor. 150.000.000 din 270.000.000 propuse pentru finanţarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Deci PSD şi-a tras bani de 20 de ori mai mult decât în anul electoral 2016. Pentru asta au bani. O victimă sigură a acestui buget, o victimă foarte sigură este administraţia locală, comunităţile locale din România primesc un miliard de lei mai puţin decât în anul trecut, un miliard de lei mai puţin, o mie de milioane de lei mai puţin decât anul trecut.

Cum să lucreze primăriile fără aceşti bani, cum să-şi realizeze investiţiile? Evident că nu şi le pot realiza. Primăriile vor trebuie să abandoneze investiţii locale importante pentru a face faţă acestui buget. Există însă, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, are aspecte clare de neconstituţionalitate. Nu se respectă obligaţii asumate de România faţă de Uniunea Europeană, din care facem parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal. Se aduce atingere principiului descentralizării şi principiului subsidiarităţii.

Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituţională a României pe Bugetul 2019 - Bugetul ruşinii naţionale. Aceeaşi soartă de sesizare a Curţii Constituţionale o va avea şi Legea de aprobare a plafoanelor, pe care tot astăzi o voi trimite spre analiză Curţii Constituţionale a României."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne