Tăriceanu, nemulţumit de Rezoluţie şi MCV. Îi dojeneşte în scris pe liderii ALDE europeni

Călin Popescu Tăriceanu le va trimite duminică o scrisoare liderilor ALDE europeni pe tema Rezoluţiei adoptate în Parlamentul European. Scrisoarea se referă la atitudinea acestora, pe care Tăriceanu o consideră nejustificată.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Călin Popescu Tăriceanu / Facebook)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat sâmbătă seară, la Poiana Braşov, că în cursul zilei de duminică va transmite o scrisoare liderilor ALDE europeni pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de conţinutul rezoluţiei adoptate de Parlamentul European. De fapt, Tăriceanu va trimite două scrisori pe tema Rezoluţiei, una "la cald" ce va fi trimisă astăzi şi una mai detaliată care va arăta "punct cu punct" ce este greşit în Rezoluţia care, reamintim, desfiinţează practic acţiunile PSD-ALDE în materie de legislaţie vizând justiţia şi nu numai.

„Scrisoarea e făcută, (...) se referă mai degrabă la atitudinea pe care au avut-o marea majoritate a membrilor din grup, pe care eu o consider nejustificată. Şi o să urmeze o altă redactare a unei alte scrisori mai detaliate, în care am să iau punct cu punct ca să le demonstrez ceea ce este greşit în rezoluţie. Nu am trimis-o, probabil că mâine dimineaţă o să o trimit”, a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Liderul ALDE a mai susţinut că autorităţile române ar trebui să elaboreze foarte repede un „document de analiză, punct cu punct, a MCV” şi să arate că acesta conţine „grave erori”.

„Trebuie arătat unde MCV este complet, complet alături de subiect. MCV conţine grave erori de apreciere, nu ştiu dacă sunt bazate pe lipsa unor informaţii obiective, nu mă interesează acum. (...) Trebuie înregistrată o reacţie în care să se sublinieze că MCV a fost elaborat fără să se ţină cont de poziţia oficială a Guvernului, de poziţia oficială a Parlamentului. Era obligatoriu acest lucru. Prin urmare, mie mi se pare că, în condiţiile în care MCV conţine numeroase deficienţe, el trebuie contracarat cu argumente şi pus în vedere Comisiei să ţină cont de aceste argumente şi de aceste fapte. (...) Eu cred că trebuie să avem curajul să le spunem foarte clar, începând cu preşedintele Comisiei, cu prim-vicepreşedintele, cu ceilalţi membri ai Comisiei, trebuie făcut un document în care să arătăm că ceea ce am primit nu este în regulă deloc”, a declarat Tăriceanu.

Reamintim că în urmă cu 5 zile Parlamentul European a adoptat Rezoluţia la adresa României privind statul de drept, practic un rechizitoriu extrem de dur la adresa Puterii din România, în 12 puncte.

În rezoluţie, oficialii UE condamnă intervenţia "violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018" şi le recomandă autorităţilor de la Bucureşti "să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupţiei în rândul funcţionarilor de stat şi să aplice strategia naţională anticorupţie".

Nu în ultimul rând, Parlamentul European cere coaliţiei la putere să ”reconsidere legislaţia privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte potenţialul acesteia de a intimida societatea civilă şi de a intra în conflict cu principiul libertăţii de asociere şi cu dreptul la viaţa privată”. PE arată că aceasta este o cerere a întregii societăţi civile din România, care a demonstrat că legea pentru combaterea spălării banilor va duce la blocarea activităţii ONG-urilor.

Tot acum 5 zile a fost publicat şi raportul MCV, cel mai dur de până acum. Documentul loveşte în plin coaliţia PSD-ALDE: România a fost somată să facă "imediat" un pas în spate privind legile Justiţiei/Codurile Penale şi să suspende procedurile de numire/revocare care vizează procurorii şefi (Lazăr - Florea). Detalii aici.