Tăriceanu: Iohannis ne demonstrează că e beneficiarul "Statului Paralel". E regretabil

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a demonstrat că este beneficiarul "Statului Paralel" prin poziţiile sale publice, a acuzat luni, la Parlament, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"După ce şi-a preluat mandatul (Klaus Iohannis - n.r.), ne demonstrează că este beneficiarul acestui sistem, a statului paralel şi, prin atitudinile pe care le-a adoptat, prin declaraţiile publice, nu face decât să confirme această aserţiune a mea. Este regretabil, pentru că nu pot să existe două puteri paralele în stat: puterea legitimă şi o putere ilegitimă'', a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Şeful ALDE a precizat, de asemenea, că Iohannis trebuie să ia atitudine în cazul şefilor de instituţii care au refuzat să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare de anchetă.

"Sunt comisiile create special, ale Parlamentului, pentru investigarea modului cum s-au desfăşurat alegerile din 2009 şi prezenţa unor persoane, unor conducători de instituţii la întâlniri al căror scop nu este clar şi despre care văd că se feresc să vorbească. Şi nu numai că se feresc să vorbească, nu vor să participe şi să dea răspunsurile pe care cred că sunt obligaţi să le dea, pentru că este o temă de interes public: ce rol au jucat aceste persoane în diferite momente cheie ale evoluţiei din ultima perioadă, ale derulării unor evenimente, unor decizii, au obligaţia în faţa cetăţenilor şi în faţa Parlamentului să dea aceste răspunsuri. Modul în care evită prezenţa la comisii pentru a da răspunsuri este, cred, elocventă. Iată, preşedintele ar fi putut să ia atitudine, aşa cum a făcut în alte situaţii, şi să cheme la respectarea, cel puţin, a deciziilor Curţii Constituţionale, dacă nu mai mult'', a precizat Tăriceanu.

Întrebat cum comentează informaţiile potrivit cărora liderul PSD Liviu Dragnea şi fostul premier Victor Ponta ar fi fost la întâlniri cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi generalul SRI Florian Coldea, preşedintele ALDE a replicat:

"Eu am vorbit de cei care nu aveau ce să caute acolo, adică instituţiile de forţă, serviciile, procuratura, aici e o problemă. Ce căutau ele?! Că se întâlnesc premierul cu liderii partidelor politice nu e ceva anormal. Deci ceilalţi sunt obligaţi să dea răspunsurile. Că nu i-a obligat nimeni, nu i-a dus, bănuiesc, cineva cu forţa acolo".