Tăriceanu: "În pofida ţipuriturilor de prin piaţă, vrem să întărim independenţa Justiţiei!"

Şeful Senatului s-a erijat din nou în apărător al independenţei Justiţiei, susţinând că în această direcţie merg amendamentele votate recent în Parlament. Interesant este că unul dintre ele elimină chiar cuvântul “independenţa” din articolul care defineşte activitatea procurorilor.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că modificările aduse legilor Justiţiei sunt necesare „pentru consolidarea Justiţiei”, acesta fiind scopul lor, indiferent de ce zic protestatarii.

"În pofida strigăturilor şi ţipuriturilor de prin piaţă, vrem să întărim independenţa, şi nu cum încearcă unii să spună, că vrem control politic. Control politic înseamnă numirea lor de către preşedinte, care este politic, ci nu de către CSM. Vrem să punem CSM să facă aceste numiri, ca garant al independenţei Justiţiei. Dorim separarea carierelor între judecători şi procurori şi delimitarea clară a atribuţiilor ce le revin", a declarat, joi, Tăriceanu, citat de digi24.ro.

Şi, cum modificările operate în Parlament de partidul său şi de PSD au stârnit ample critici - inclusiv din partea Procurorului General - Tăriceanu susţine că reacţiile pe care le-a văzut „din partea sistemului, dar în special din partea procurorilor, demonstrează un lucru fără echivoc, şi anume că cei care au căpătat un rol excesiv în sistemul de justiţie vor să-şi păstreze poziţia privilegiată şi influenţa pe care o au şi acesta este motivul limpede pentru care se opun cu cerbicie”.

Referitor la proteste, Tăriceanu a revenit la ideea că oamenii sunt neinformaţi:

„E bine că au multă fantezie, şi asta este pată de culoare, că altfel ar fi triste manifestările de stradă. Având în vedere revendicările celor care ies în stradă, am îndoiala că au înţeles despre ce este vorba. Foarte mulţi, dacă ajung să se informeze numai de pe reţelele de socializare, unde apar strigăte de luptă, "haideţi la miting", nu par să fie foarte bine informaţi (…) Cu tot respectul faţă de cei care-şi manifestă astfel opţiunile, până la urmă nu există altă instituţie de legiferare decât Parlamentul. Care este legitimitatea revendicărilor celor care ies în stradă? Din punct de vedere numeric putem să calculăm repede cât reprezintă din ansamblul votanţilor sau societăţii”, a susţinut Tăriceanu.