Tăriceanu îi ceartă pe colegii din grupul ALDE: "practici ce aduc aminte de trecutul totalitarist"

Nemulţumit de Rezoluţia votată de Parlamentul European, Călin Popescu Tăriceanu le scrie colegilor din grupul ALDE din Parlamentul European pentru a le reproşa atitudinea.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a transmis colegilor săi din grupul ALDE european o scrisoare în care le reproşează acestora că unii dintre ei au votat Rezoluţia vizând statul de drept din România. În epistola sa, Tăriceanu se arată deranjat că grupul ALDE din PE nu s-a consultat cu partidul său şi acuză Parlamentul European că adoptă atitudinea Comisiei Europene, care, în opinia lui Călin Popescu-Tăriceanu, are idei preconcepute şi tratează incorect „unii membri” ai Uniunii Europene, relatează Digi24.ro.

„Dragi colegi,

Regretăm profund că grupul ALDE nu s-a consultat cu noi sub nicio formă instituţională atunci când s-a poziţionat faţă de Rezoluţia Parlamentului European referitoare la statul de drept în România, din 13 noiembrie 2018. Respectiva rezoluţie se bazează aproape în întregime pe relatări deformate ale chestiunii în discuţie, furnizate de părţi interesate, mai precis pe „comunicări”, „schimburi de vederi”, „opinii”, „relatări”, „dezbateri despre ameninţarea la adresa statului de drept în România” şi „repetate proteste de masă”. Chiar dacă rezoluţia afirma că UE pleacă de la prezumţia unei încrederi reciproce că statele membre acţionează în conformitate cu democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale, o asemenea prezumţie lipseşte total din textul documentului. Nu este menţionată nici măcar o poziţie a ramurilor executivă, legislativă sau judiciară ale Guvernului român.

Rezoluţia în ansamblul său porneşte de la o neîncredere profundă în autorităţile române şi de la o prezumţie de vinovăţie în legătură cu oficialii români.

Ca liberali, suntem foarte îngrijoraţi să vedem că grupul ALDE şi Parlamentul European în ansamblu se dedau unei practici de acuzare publică ce nouă, românilor, ne aduce aminte de trecutul totalitarist. Nimic nu e mai puţin liberal şi mai străin de tradiţia politică europeană decât o Adunare reprezentativă care se angajează în acţiuni acuzatoare la adresa unora dintre membrii ei. Suntem deja obişnuiţi cu Comisia Europeană, care tratează unele state membre drept vinovate, dar suntem neplăcut surprinşi să vedem că Parlamentul European urmează acest tip de proceduri, menite să dividă şi să submineze încrederea reciprocă, pe care, altminteri, are datoria să o realizeze între cetăţenii tuturor ţărilor pe care le reprezintă.

Cu toate acestea, apreciem că unii membri ai grupului ALDE au votat împotriva rezoluţiei şi sperăm că modul lor critic şi echilibrat de a gândi va deveni în viitor un model de comportament pentru toate partidele liberale membre şi pentru europarlamentari independenţi”.

Scrisoarea este semnată de Călin Popescu Tăriceanu în calitate de lider al ALDE, dar şi de preşedinte al Senatului, arată Digi.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne