Tăriceanu iese la atac: Noaptea ca hoţii! Orban îşi transformă Corpul de Control în organ opresiv

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

ALDE - partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu - îl acuză, sâmbătă, pe premierul Ludovic Orban ca şi-a transformat Corpul de Control într-un adevărat "organ opresiv".

"Cum transformă Ludovic Orban Corpul de Control al Prim-ministrului în organ opresiv! Sub pretextul îmbunătăţirii activităţii Corpului de Control al Prim-ministrului, Orban şi compania îşi creează un organ de control cu puteri sporite. Un punct care a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din data de 21 mai nu a fost făcut public: Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea, funcţionarea şi instituirea unor măsuri de îmbunătăţire a activităţii Corpului de Control al Prim-ministrului. De ce această secretomanie? Pentru că Ludovic Orban şi compania au încercat să treacă totul pe ascuns, fără ca nimeni să nu sesizeze ce au vrut să facă. Mai exact, Ludovic vrea să transforme corpul de control într-un soi de miliţie personală aflată la dispoziţia sa", se arată pe pagina oficială a ALDE.

Partidul lui Tăriceanu susţine că ordonanţa pe care Guvernul Orban "a ţinut-o la secret şi pe care au încercat să o facă nevăzută ochiului public" presupune:

1) În primul rând, ordonanţa instituie structuri de control noi, prin formarea de echipe mixte. Această prevedere, aşa cum este trecută în textul ordonanţei, este nelegală şi neclară. Cine va forma echipele mixte, în baza căror norme şi prevederi legale îşi vor desfăşura controlul? Sunt întrebări legitime, la care ordonanţa lui Orban nu răspunde.

2) Mai grav este că ordonanţa legalizează o serie de acţiuni abuzive. Mai exact, introduce în lege posibilitatea pentru Corpul de control de a solicita declaraţii de la angajaţii instituţiilor controlate, atribuţie prevăzută de lege pentru organele de cercetare penală.

3) Suprapune atribuţiile corpului de control peste ale altor instituţii. Spre exemplu, instituie atribuţii noi de control care se suprapun peste prevederile legale ale atribuţiilor Curţii de Conturi. Care să fie explicaţia acestei decizii a Guvernului Orban? Oare de frica controalelor începute de către Curtea de Conturi la solicitarea Parlamentului îşi creează organ de control paralel?

4) Ordonanţa Guvernului instituie posibilitatea sancţionării organismelor controlate.

5) Care este motivarea urgenţei acestei ordonanţe în stare de alertă? Poate pentru că Guvernul vrea să aibă informaţii în timp real despre toate controalele altor instituţii ale statului cu privire la achiziţiile efectuate în stare de urgenţă pentru a putea acţiona?

"Aşteptăm din partea Guvernului Orban clarificări, iar din partea instituţiilor abilitate ale statului să analizeze modificările făcute de Ludovic Orban şi guvernul său. Starea de urgenţă sau starea de alertă nu înseamnă că respectarea democraţiei în România trebuie să fie suspendată, iar Guvernul să îşi atribuie puteri discreţionare. Aşteptăm cu interes ca ordonanţa să se şi publice! Noaptea ca hoţii!", a mai transmis ALDE.