Tăriceanu, din nou în vizorul CSM. Inspecţia Judiciară, sesizată după apelul la boicotarea cererilor DNA

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecţiei Judiciare să verifice dacă apelul prin care Tăriceanu îşi îndeamnă colegii să nu se mai pronunţe pe cererile DNA precum şi mesajele pe care liderul ALDE le promovează în mass-media nu aduc atingere independenţei justiţiei.
Mircea Aron, preşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii
Mircea Aron, preşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu apelul lansat de Călin Popescu Tăriceanu pe site-ul Senatului, apel prin care liderul ALDE le cere parlamentarilor să refuze să se mai pronunţe pe cererile DNA până la finalul legislaturii.

"Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat 'Apel către parlamentari', publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la 16 octombrie, sub semnătura preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia să reia apelul 'către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA', preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind CSM, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său", se arată într-un comunicat postat pe site-ul CSM.

Reamintim că Tăriceanu a lansat duminică, pe site-ul oficial al Senatului, un "Apel către Parlamentari" prin care le cere "aleşilor" ţării să nu se mai pronunţe, până la finele mandatului, pe cererile venite din partea instituţiei anticorupţie. Şeful Senatului şi-a justificat cererea acuzând că acum, în prag de alegeri parlamentare, se repetă scenariul din campania pentru locale, când DNA a scos din sertar "dosare inconsistente" ale unor candidaţi incomozi, pentru a-i scoate din competiţia electorală.

Ulterior postării mesajului către parlamentari, Tăriceanu, el însuşi trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă, a susţinut la digi24.ro, că scopul nu a fost acela de a face valuri ci acela de a atrage atenţia", la modul cel mai serios, că Parlamentul "este o ţintă de discreditare" şi că recent "DNA şi-a fixat ca ţintă, fără ca cineva să-i fi alocat această sarcină, anchetarea în exclusivitate, aş spune, a membrilor Parlamentului."

"Înainte de alegerile locale am văzut că DNA a făcut el selecţia, înainte de a o face alegătorii. Acelaşi lucru încearcă să facă şi acum", a susţinut şeful Senatului.

Întrebat de moderator dacă nu este un abuz să le ceară parlamentarilor să se mai pronunţe în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor DNA în condiţiile în care Regulamentul de funcţionare al Camerelor, care e lege, prevede termene pentru un răspuns, Tăriceanu a parat întrebarea susţinând că ceea ce face el e să tragă un semnal de alarmă:

"Eu trag un semnal de alarmă că suntem într-o fază de derapaje grave. Suntem într-o fază în care, se pare, o instituţie intervine în jocul democratic, alterează jocul democratic şi opţiunea cetăţenilor. Şi în faţa acestei situaţii noi trebuie, într-un fel, să reacţionăm şi să atragem atenţia că nu suntem dispuşi să intrăm în acest joc", a susţinut şeful Senatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne