Tăriceanu, din nou cu statul ocult şi paralel. Acuză presiuni nepermise asupra Parlamentului şi a Guvernului

Statul ocult, statul paralel pune sub semnul întrebării principii democratice fundamentale, cum ar fi exercitarea puterii de către cetăţeni, prin intermediul Parlamentului, sau separaţia puterilor în stat, acuză şeful Senatului.
Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat, marţi, un atac la adresa partidelor de opoziţie şi a şefului statului, Klaus Iohannis, acuzându-i că au generat un ”climat de talibanism” prin respingerea oricăror proiecte şi incitarea la proteste stradale, relatează Mediafax.

”Partidele de opoziţie, din păcate, îşi fac un titlu de glorie în a respinge în bloc orice propunere a coaliţiei de guvernare, iar reprezentanţi ai unor instituţii ale statului ajung în punctul în care incită la proteste de stradă, inclusiv la nivelul preşedintelui României. Este un climat de talibanism, în care discuţiile despre proiecte pe termen lung ale României, cum este şi cazul acestei strategii, sunt greu de realizat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unui eveniment despre revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României, organizat la Guvern.

Tăriceanu a mai susţinut că, în ultima perioadă, a observat ”cu îngrijorare” o polarizare excesivă a scenei politice şi a societăţii româneşti, în ansamblul ei şi s-a lansat în noi digresiuni pe tema "statului paralel, statul ocult", care, susţine el "pune sub semnul întrebării principiile democratice fundamentale, cum ar fi exercitarea puterii de către cetăţeni, prin intermediul reprezentanţilor aleşi prin vot, adică al Parlamentului, sau separaţia puterilor în stat sau ceea ce numim global statul de drept”.

Şeful Senatului, politician care are dosar pe rolul Înaltei Curţi, a mai susţinut că ”existenţa unui stat paralel dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României” din cel puţin două puncte de vedere.

”Mă refer în primul rând la abuzurile asupra cetăţenilor şi la nerespectarea drepturilor şi libertăţilor acestora. Un stat în care cetăţenii se tem, în care cetăţenii sunt ascultaţi, în care oamenii de afaceri sunt obiectul unor anchete abuzive este un stat care, evident, descurajează iniţiativa şi blochează dezvoltarea. În al doilea rând mă refer la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. În ultimii ani constat o tendinţă îngrijorătoare de a se exercita presiuni nepermise asupra Parlamentului, cât şi a Guvernului, prin metode, unele represive, deja cunoscute şi validate – dosare fabricate, cătuşe, încercări de compromitere prin justiţie televizată, încarcerări nejustificate, folosirea a statului paralel şi exemplele pot continua mult şi bine. Ceea ce a început ca o luptă legitimă împotriva corupţiei s-a transformat într-o luptă acerbă pentru putere, într-o luptă uneori surdă, uneori oarbă, alteori la vedere, în care se încearcă acapararea puterii, dar prin metode nedemocratice şi ilegitime”, a declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai crticat faptul că în ultima vreme procurorii anchetează hotărâri ale Guvernului şi că ”magistraţii aflaţi în poziţii de la vârful sistemului îndeamnă public să se folosească orice mijloace pentru a se reduce la tăcere parlamentari şi pentru a bloca discutarea unor proiecte de lege, cum ar fi legile de reformă a Justiţiei”, condiţii în care capacitatea Parlamentului şi Guvernului de a-şi exercita rolul prevăzut de Constituţie este mult redus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne