Tăriceanu, declaraţia zilei: România a devenit, cu ajutorul DNA, ţara cea mai coruptă din Europa

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns la concluzia că România a ajuns să fie văzută drept cea mai coruptă ţară din Europa din cauza... DNA.
Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

România a ajuns să fie considerată ţara cea mai coruptă din Europa din cauza Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a apreciat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"La noi, toată lumea a fost acuzată. Dosarele instrumentate la DNA pe corupţie, cred că 90% sunt pe abuz în serviciu, care este considerată ca o infracţiune conexă corupţiei. Alţii nici măcar nu sunt acuzaţi direct ei pentru abuz în serviciu, ci participare indirectă la abuz în serviciu. Toate lucrurile acestea au transformat România într-un exemplu pe care eu îl deplâng, adică România a devenit, cu ajutorul DNA, ţara cea mai coruptă din Europa, prin numărul de cazuri de corupţie raportate, că noi raportăm şi ăia îşi imaginează toate grozăviile", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE a explicat şi motivul pentru care coaliţia a demarat "reformarea" codurilor penale, demers considerat de mulţi un adevărat asalt la adresa justiţiei.

"În ultimii ani, am văzut făcute într-adevăr de specialişti, practicieni ai dreptului, adică judecători, profesori universitari, o serie de comentarii critice la adresa acestor coduri. Mai mult decât atât, noi am văzut că aceste coduri au permis abuzurile care s-au petrecut în ultimii ani, ai Justiţiei. Un exemplu mai facil care îmi vine la îndemână este cel al abuzului în serviciu. După cum ştiţi, abuzul în serviciu nici măcar nu este incriminat în alte ţări din Europa", a precizat Tăriceanu.