Tăriceanu: Dacă guvernarea ar fi fost greşită, n-am fi avut cea mai înaltă creştere economică din UE

În timp ce specialiştii avertizează că economia României riscă să rămână fără suflare după maratonul creşterilor-record din ultimul an, Tăriceanu se laudă cu creşterea economică record. Uită de inflaţia care a subminat puterea economică a românilor.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis, sâmbătă, că cei care critică guvernarea din punct de vedere economic nu trebuie să uite că România are "cea mai înaltă creştere economică" din Europa şi a susţinut că dacă ar fi fost ceva greşit economic, atunci nu ar fi existat "această cifră impresionantă", relatează Hotnews.

"Cei care critică din punct de vedere economic guvernarea nu trebuie să uite un lucru esenţial - că România are cea mai înaltă creştere economică din toată Europa. Dacă guvernarea din punct de vedere economic ar fi fost greşită, atunci fiţi convinşi că nu am fi putut să realizăm această cifră impresionantă. Dar, sigur, că guvernarea nu înseamnă obţinerea unei creşteri economice numai de dragul cifrelor, ea trebuie să se reflecte în ceea ce spun eu mereu, buzunarul cetăţeanului. Acesta este motivul pentru care, împreună cu partenerii noştri de guvernare, am hotărât o serie de măsuri de majorare a salariilor în sectorul public, salariile minime au fost majorate, salariile din educaţie, salariile din sănătate, salariile din justiţie şi multe alte sectoare, aşa cum este firesc pentru ca toţi ne dorim să trăim cât mai aproape de ceea ce este media europeană", a transmis Tăriceanu, citat de News.ro, printr-un mesaj video participanţilor la Conferinţa Teritorială a ALDE Olt.

Reamintim în context că nu o dată, Opoziţia şi specialişti au atras atenţia că această creştere economică mult trâmbiţată de PSD-ALDE este bazată pe consum, nu pe investiţii, aşa că viitorul nu sună foarte bine. Mai mult, în pofida creşterii economice, România continuă să se împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar, multe primării au rămas fără bani de salarii, se anunţă taxe (în primul rând locale) mult mai mari, şi nu se ştie din ce va mai veni creşterea economică în viitor în condiţiile în care investiţiile sunt în continuă scădere. De altfel, într-un raport de ţară al comisiei se arată că în lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale creşterea economică a României riscă să fie urmată de o aterizare bruscă.

La rândul lor, oficialii FMI au avertizat, după ultima vizită în România, că statul român cheltuieşte prea mult faţă de cât încasează din taxe şi impozite iar lipsa investiţiilor şi creşterea golurilor din buget, după mărirea salariilor şi reducerea taxelor vor face ca economia noastră să încetinească. Pe scurt, concluzia ar fi că economia României riscă să rămână fără suflare după ″maratonul″⁣ creşterilor-record din ultimul an.

De asemenea, ceea ce Tăriceanu nu a menţionat este faptul că inflaţia a ajuns la cote record, 4,7%, ceea ce înseamnă că mare parte din creşterea economică este practic anulată în termeni de putere de cumpărare a românilor, care deşi câştigă (unii dintre ei) mai mult, pot cumpăra mai puţine lucruri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne