Târgul World Education: Noi modalităţi de finanţare pentru studii în străinătate. Cine acordă gratuităţi

(photos.com)

Elevii care doresc să studieze în străinătate pot afla mai multe despre oferta educaţională a unor instituţii de învăţământ de prestigiu şi noi modalităţi de finanţare a studiilor la Târgul World Education, care va avea loc pe 7 şi 8 decembrie, la Hotelul Hilton din Bucureşti.

La târg vor veni experţi occidentali de la şcoli şi colegii de elită din Europa care vor mai prezenta oferta lor educaţională şi pe 10 decembrie, la Hotelul Timişoara din oraşul cu acelaşi nume.

“Invitaţii evenimentului vor prezenta noile programe de studiu, în conformitate cu noua strategie a UE pentru regândirea sistemului educaţional, adoptată la 20 noiembrie, pentru calitatea, disponibilitatea şi flexibilitatea finanţării educaţiei pe timp de criză. Scopul acestei strategii este de a permite unui număr cât mai mare de elevi români să profite de cele mai bune sisteme de învăţământ europene, pentru a îndeplini criteriile academice pentru învăţământul secundar de elită, profitând de o bună cunoaştere a limbilor străine”, au declarat organizatorii târgului.

Mulţi elevi şi părinţi exclud din start varianta studiilor în străinătate din cauza costurilor ridicate pentru nivelul de trai din România, însă la târg ar putea găsi şi soluţii ceva mai ieftine.

“Costurile diferă foarte mult atât pentru studiile liceale, cât şi pentru taberele de vară în străinătate. Paleta de oferte este foarte largă şi se poate plia pe diferite categorii de buget. În multe din instituţiile din străinătate, costurile de studii se apropie foarte mult de cele ale şcolilor private din România, în plus faţă de acestea sunt costurile de trai care variază de la un centru la altul, de la un oraş la altul, de la o ţară la alta”, au declarat organizatorii târgului pentru Epoch Times.

Cei care totuşi consideră că nu îşi pot permite să achite costurile legate de procesul de învăţământ pot opta pentru instituţiile unde cursurile sunt gratuite.

“În Marea Britanie, spre exemplu, una dintre cele mai populare destinaţii de studiu, există şcoli pentru care taxele de studiu sunt acoperite integral de Guvernul britanic. Astfel, familiile au nevoie de buget doar pentru cazare, masă şi transport”, au precizat, pentru Epoch Times, organizatorii târgului - Integral Programe Educaţionale.

Cei care nu vor reuşi să ajungă la târg şi doresc să afle amănunte despre oferta de studii în străinătate se pot adresa companiei Integral Programe Educaţionale pentru a stabili o întâlnire cu consultanţii educaţionali şi a discuta despre toate ofertele disponibile de studii, procedurile de aplicare şi admitere, testele necesare admiterii, ofertele de burse, de cazare şi transport etc. Consultanţa educaţională se acordă gratuit.

Principalele avantaje pentru cei care aleg să studieze în străinătate sunt legate de faptul că elevii vor învăţa într-un sistem educaţional de calitate, care pune accent pe aptitudinile, pasiunile şi inclinaţiile lor, vor primi diplome de la unele dintre cele mai prestigioase licee şi colegii din Europa şi vor avea acces mai uşor la cele mai prestigioase universităţi, după cum au precizat cei de la Integral Programe Educaţionale.

Pe loc fruntaş la limbi străine

“România este în topul ţărilor în care se predau mai multe limbi străine şi mai mult de 94% din copii învaţă două limbi străine în învăţământul secundar, media pentru UE fiind de 42%”, a declarat Svetlan Danev, expert internaţional în domeniul educaţiei şi coordonator al proiectului "World Education" în România.

Chiar dacă stăm bine la limbi străine, situaţia nu este aşa de bună în ceea ce priveşte educaţia de calitate, pentru că 40% din adolescenţii români de până la 15 ani nu sunt suficient pregătiţi, faţă de o medie de 20% în UE.

"Raportul (n.r. de monitorizare al Comisiei Europene) arată că discrepanţele mari dintre calitatea educaţiei şi realizarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă indică un nivel inadecvat al finanţării acordate de stat în domeniul învăţământului, România fiind printre codaşii Europei, cu mai puţin de 4% din PIB alocat pentru acest domeniu", a precizat Danev.

Familiile din România care doresc să-şi educe copiii în alte sisteme de învăţământ, care beneficiază de finanţare adecvată, pot găsi numeroase oferte la târg.

Oferte speciale

Printre ofertele speciale se numără cea a Liverpool College, prezent pentru prima dată în România, şi care a venit cu programe de studii la jumătate de preţ. Colegiul este printre primele şcoli private din Anglia care, în 2013, va primi finanţare guvernamentală pentru programele oferite. Astfel, se poate reduce preţul de studii de la 26.000 la 13.000 de lire sterline.

Colegiul este partener cu Universitatea din Liverpool, care face parte din grupul Russell, şi este printre cele mai căutate 20 de universităţi britanice.

În premieră în România vor sosi la târg membrii instituţiilor de elită Bromsgrove School (aflată în top 10 instituţii de învăţământ din Marea Britanie), Saint Michael's College (şcoală-internat internaţională) şi cel mai prestigios colegiu din Elveţia- College du Leman.

Cu ajutorul bursele de studiu, se vor putea economisi între 2.700 şi 11.000 de lire sterline pe an. Bursele se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, iar reducerea de până la 30% din taxele de studiu se aplică pentru unităţi de învăţământ cum ar fi DLD College din Marea Britanie, Kings College şi Chase Academy.