Ţara în care a fost asasinat un jurnalist o blochează pe Kovesi să operaţionalizeze Parchetul European

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA, actualmente procuror şef al Parchetului European (EPPO), a declarat într-un interviu acordat la Euronews că operaţionalizarea Parchetului European (EPPO) întârzie deoarece Malta nu a propus niciun candidat eligibil până în prezent.

“Fără procurorii europeni, nu putem avea un colegiu şi fără colegiu nu putem avea reguli de procedură şi cadrul normativ în care Parchetul european va lucra. Ar trebui să funcţioneze Procuratura europeană. Această procedură a fost întârziată pentru că un stat membru, Malta, nu a propus suficienţi candidaţi eligibili, astfel că, din decembrie, tot procesul a fost întârziat”, a explicat Kovesi.

Şefa EPPO a precizat faptul că Parchetul European, odată devenit operaţional, nu va investiga nişte afaceri mărunte, ci cazuri de criminalitate fiscală cu prejudicii de milioane de euro. În acest context, Kovesi declară că se aşteaptă să existe atacuri împotriva instituţiei în sine, dar şi împotriva procurorilor.

Parchetul “va investiga cazuri care implică persoane care deţin funcţii importante sau oameni de afaceri care sunt foarte bogaţi pentru că vorbim totuşi de o criminalitate legate de persoane situate în posturi cheie, sau persoane care dispun de puternice mijloace financiare. Vorbim despre infracţionalitatea legată de TVA cu prejudicii mai mari 10 milioane de euro. Nu oricine este în măsură să comită astfel de acte. Mă aştept să existe atacuri asupra instituţiei, să existe atacuri asupra procurorilor”, a subliniat şefa EPPO.

Merită menţionat că Malta este o ţară infestată de mafie. În anul 2017, jurnalista de investigaţie Daphne Caruana Galizia a fost asasinată, iar printre propunerile făcute pentru EPPO s-a aflat şi Charles Mercieca, fost procuror de stat devenit avocat penal. Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, Mercieca a lucrat pentru procurorul general al Maltei înainte de a deveni avocatul care îl reprezintă pe presupusul creier care a pus la cale asasinarea jurnalistei.

Reamintim că fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a fost confirmată în funcţia de procuror-şef european de către Parlamentul European anul trecut, la jumătate lunii octombrie. Kovesi are la dispoziţie un an de zile de la confirmare, să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcţional până la finalul anului viitor.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.