Ţapul ispăşitor în cazul LIBOR primeşte 14 ani de închisoare

Fostul trader Tom Hayes de la UBS Group AG şi Citigroup Inc.
Fostul trader Tom Hayes de la UBS Group AG şi Citigroup Inc. (Captură Foto)

Fostul trader Tom Hayes de la UBS Group AG şi Citigroup Inc., prima persoană judecată pentru manipularea dobânzilor LIBOR, a fost găsit vinovat de un tribunal londonez pentru 8 capete de acuzare privind manipularea ratei dobânzii de referinţă, conform website-ului Zero Hedge.

La o săptămână după deliberări, juraţii au stabilit unanim că bărbatul în vârstă de 35 de ani a conspirat cu traderi şi brokeri pentru a manipula rata dobânzii practicată pe piaţa londoneză pentru a-şi favoriza propriile poziţii de trading.

Aşa cum notează Bloomberg, Hayes este prima persoană judecată în acest caz. Acesta a declarat că a pledat vinovat doar pentru că s-a temut că va trebui să petreacă o perioadă foarte lungă în închisoare în SUA.

În plus, Hayes a reamintit tribunalului că practica ilicită pentru care a fost condamnat era atât de răspândită încât era specificată într-o publicaţie distribuită angajaţilor UBS numită "Ghid pentru publicatrea ratelor LIBOR".

De asemenea, în cadrul procesului a ieşit la iveală faptul că Hayes a fost diagnosticat cu sindromul Asperger, ceea ce înseamnă că el tinde “să vadă lumea doar în negru şi alb” – aparent acest lucru ar fi trebuit să fie văzut ca o circumstanţă atenuantă.

Nici nu se poate pune problema judecării unor directori executivi – chiar dacă aceştia nu numai că au susţinut practica dar de fapt chiar luat măsuri concrete pentru a o facilita

În cele din urmă se pare că publicul a avut nevoie de un vinovat, şi desigur nici nu se poate pune problema judecării unor directori executivi – chiar dacă, aşa cum s-a putut vedea săptămâna trecută în cazul lui Anshu Jain, aceştia nu numai că au susţinut practica, dar de fapt chiar au luat măsuri concrete pentru a o facilita.

Fără a mai conta prea mult pentru sentinţa sa, Hayes a susţinut că şefii săi au fost la curent cu ceea ce făcea el.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie