Tânăr indonezian supravieţuieşte 49 de zile pe mare pe o platformă plutitoare

Lucra pe platformă în momentul în care vânturile puternice au rupt ancora şi a fost târât în ​​mare
Aldi Novel Adilang înainte de a fi salvat
Aldi Novel Adilang înainte de a fi salvat (Consulado General Indonesia în Osaka)

Tânărul indonezian în vârstă de 19 ani Aldi Novel Adilang a supravieţuit 49 de zile în derivă pe mare într-o barcă amenajată drept capcană plutitoare de pescuit, după ce vânturile puternice au rupt sfoara ancorei şi a fost împins în marea deschisă. A fost salvat de un vapor de marfă când se afla la peste 2.000 de kilometri distanţă de locul în care se afla iniţial, în apele din Guam, şi lăsat în Japonia, au informat surse oficiale. În timpul odiseei sale, a trebuit să lupte cu singurătatea, foamea, setea şi nu în ultimul rând cu frica.

Diplomatul Fajar Firdaus, de la Consulatul General al Indoneziei din Osaka (Japonia), a confirmat faptul că Aldi este în stare bună de sănătate şi s-a întors cu familia acasă, în localitatea Wori, provincia Sulawesi de Nord. "Aldi era speriat şi a plâns deseori" în timpul odiseei sale, a adăugat Firdaus.

Intervievat de portalul local de ştiri Tribun Minut, Aldi mărturiseşte că a crezut că "o să moară acolo în larg". La un moment dat, el s-a gândit să se sinucidă aruncându-se în apă, dar şi-a amintit că părinţii lui l-au sfătuit întotdeauna să se roage în momente de suferinţă. La bord avea o Biblie, aşa că a făcut astfel.

Aldi avea unul dintre cele mai singuratice şi grele locuri de muncă din lume: gardian al luminii pe o platformă plutitoare de lemn amenajată pentru prins peşte, cunoscută local sub numele de rompong. Tânărul trăia pe platformă, dotată cu o cabină mică şi un walkie-talkie, şi era responsabil pentru menţinerea luminii pusă drept momeală pentru a atrage peştii. În fiecare seară, trebuia să aprind lămpile din jurul plutei cu un generator de energie.

Se întâlnea cu ceilalţi colegi doar o dată pe săptămână, când aceştia luau peştele pescuit şi îi lăsau provizii: alimente, combustibil pentru gătit, apă curată şi combustibil pentru generator. Tatăl său a povestit că tânărul avea acest loc de muncă de la vârsta de 16 ani.

Platforma plutitoare a fost poziţionată în larg, la aproximativ 125 de kilometri de coasta Sulawesi Utara şi este una dintre cele 50 pe care le deţine compania pentru care lucrează. Acestea sunt ancorate pe fundul mării cu frânghii lungi şi punţi susţinute de geamanduri.

La 14 iulie, valurile puternice au rupt ancora plutei, care nu are un motor sau vâsle, iar vânturile puternice au împins-o spre nord. Mica platformă era în continuă mişcare în mijlocul mării, iar tânărul naufragiat care avea un mic radio pe care îl alimenta cu energie solară a încercat să intre în contact cu bărcile pe care le întâlnea.

„De fiecare dată când vedea o navă mare spera să fie salvat, dar mai mult de zece nave l-au depăşit şi nici una nu s-a oprit sau nu l-a văzut”, a declarat Fajar Firdaus pentru The Jakarta Post. În final, cargobotul MV Arpeggio cu pavilion de Panama, a interceptat semnalul, pe 31 august, în apele Guam, s-a întors şi l-a salvat.


Aldi Novel Aldilang, în vârstă de 19 ani, a fost salvat de către cargobotul  MV Arpeggio, pe 31 august, în apele din Guam
Aldi Novel Aldilang, în vârstă de 19 ani, a fost salvat de către cargobotul MV Arpeggio, pe 31 august, în apele din Guam (Courtesy of KJRI Osaka)

Salvarea a fost extrem de dificilă, deoarece valurile extrem de puternice împiedicau cargoul să se apropie, existând riscul să distrugă platforma din lemn. După patru tururi în jurul lui Aldi, nava a aruncat o frânghie, dar aceasta nu a ajuns până la rompong. „Aldi a decis să sară în mare şi să prindă frânghia în timp ce valurile şi vântul îl loveau puternict”, a spus Fajar. Era foarte slăbit şi când era pe punctul să dea drumul funiei „echipajul cargoului a reuşit să-l prindă de mână”, a adăugat diplomatul.

„Căpitanul navei care l-a salvat a spus că tânărul nu avea putere nici măcar să se ridice în picioare, fiind extrem de epuizat”, a explicat diplomatul. După salvare, căpitanul a contactat Garda de Coasta Guam şi cum nava se îndrepta către Japonia s-a decis să-l predea funcţionarilor consulari la sosire. Nava de marfă a ajuns la Tokuyama la 6 septembrie, unde a fost pusă în carantină, iar autorităţile japoneze au verificat toate datele. În cele din urmă, i s-a permis să debarce, s-a întors la Jakarta la 8 septembrie şi în ziua următoare la Manado. La întoarcere a avut alte dificultăţi: taifunul Jebi a inundat aeroportul din Osaka, motiv pentru care a trebuit să fie transferat în Tokyo.

Cum s-a hrănit tânărul în această lună şi jumătate? Potrivit detaliilor prezentate de The Guardian, mâncarea pe care o avea la el s-a terminat în doar câteva zile şi a supravieţuit pescuind. A ars lemne din propria cabană pentru a găti peştele şi a băut apă de mare strecurată prin hainele sale pentru a diminua cantitatea de sare.

Surse: EFE, Tribun Minut, The Jakarta Post, El Pais, The Guardian

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură