Talibanii sfidează prelungirea şederii trupelor SUA în Afganistan

Administraţia Obama a anunţat în 15 octombrie că prezenţa soldaţilor americani în Afganistan va fi prelungită. Totuşi, talibanii au declarat că această mişcare nu îi va împiedica să îşi desfăşoare jihadul.
Talibani în Afganistan.
Talibani în Afganistan. (Majid Saeedi / Getty Images)

Militanţii talibani au reacţionat în mod sfidător la decizia SUA de a întârzia reducerea numărului de soldaţi americani prezenţi în Afganistan, conform RFE/RL.

„Menţinerea trupelor americane în Afganistan nu poate încetini progresul rapid al jihadului şi luptei noastre”, preciza o declaraţie publicată de militanţi în 16 octombrie.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi că va păstra cei aproximativ 10.000 de soldaţi americani în Afganistan pentru cea mai mare parte a anului 2016, urmând ca în 2017 acest număr să ajungă la 5.500.

Obama a subliniat că misiunea militarilor americani se va concentra pe pregătirea forţelor afgane şi pe operaţiuni antiteroriste, în contextul în care forţele afgane încă nu sunt suficient de solide pentru a asigura stabilitatea ţării. „Nu susţin ideea unui război fără sfârşit. Totuşi, dată fiind miza din Afganistan, sunt ferm convins că trebuie să facem acest efort suplimentar”, a explicat preşedintele SUA, potrivit Agerpres.

Reuters a citat un comandant taliban ca afirmând că decizia administraţiei Obama „înseamnă că ei [americanii] nu sunt sinceri în legătură cu rezolvarea paşnică a crizei afgane”.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat „anunţul preşedintelui Obama privind viitorul angajament al SUA în Afganistan”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, secretarul american al apărării Ashton Carter a declarat că speră că decizia luată de SUA va avea un impact pozitiv asupra angajamentului altor membri ai coaliţiei NATO în Afganistan.

„Am demarat deja consultări cu principalii noştri aliaţi ca să ne asigurăm de continuarea sprijinului lor pentru această misiune” în Afganistan, a afirmat el.

În acelaşi timp, premierul italian Matteo Renzi a declarat vineri că este foarte probabil ca Italia să dea curs unei cereri făcute de SUA în privinţa prelungirii prezenţei a aproximativ 750 de soldaţi italieni în Afganistan până în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe