Talibanii anunţă ofensiva de primăvară în Afganistan. SUA îşi reconsideră strategia în regiune

Talibanii şi-au lansat ofensiva anuală de primăvară, detaliind stilul de atacuri pe care plănuiesc să le folosească împotriva forţelor afgane şi străine. Ofensiva a fost anunţată în condiţiile în care forţele afgane încearcă să revină în urma unui atac recent asupra unei baze militare.
Luptători talibani.
Luptători talibani. (Captură Foto)

Într-o declaraţie publicată vineri, talibanii din Afganistan au declarat că îşi vor intensifica atacurile împotriva forţelor de securitate afgane. Grupul a declarat că îşi schimbă tacticile pentru operaţiunea din acest an, numind-o “Operaţiunea Mansour”, după numele fostului lor lider care a fost ucis anul trecut într-un atac cu o dronă americană.

Luptele vor include diverse atacuri: convenţionale, gherile şi atacuri sinucigaşe împotriva trupelor afgane şi străine. Declaraţia a mai indicat că grupul plănuieşte să utilizeze dispozitive explozibile improvizate, precum şi “atacuri din interior”.

“Inamicii vor fi luaţi în vizor, hărţuiţi, ucişi sau capturaţi până când îşi vor abandona ultimele posturi”, se mai precizează în declaraţie, deşi grupul a promis că va minimaliza victimele civile.

Ofensiva de primăvară marchează de obicei începutul “sezonului de bătălii”, deşi talibanii au continuat să se lupte cu trupele guvernamentale şi pe parcursul iernii – inclusiv un atac devastator asupra unei baze militare în nordul Afganistanului care a avut loc săptămâna trecută.

Cel puţin 10 militanţi au lansat vinerea trecută un atac asupra unei baze din provincia nordică Balkh, năvălind în interiorul acesteia cu trei vehicule militare. Militanţii talibani au ucis majoritatea victimelor într-o moschee situată în interiorul complexului, unde se afla personalul militar.

Potrivit datelor oficiale au fost ucişi cel puţin 135 de soldaţi afgani, deşi numărul real al victimelor se crede că este mult mai mare.

Talibanii au descris atacul ca un “preludiu” al ofensivei de primăvară.

Atacul respectiv a dus la demisiile ministrului afgan al Apărării şi al şefului de Stat Major, gener\nd temeri şi suspiciuni în rândul forţelor de securitate că militanţii au avut ajutor din interior. După atac, au fost arestaţi cel puţin 35 de soldaţi, cu diferite grade.

Atacul a ilustrat, de asemenea, problemele pe care le înfruntă forţele afgane în controlarea rebeliunii talibane de când majoritatea trupelor NATO au părăsit ţara în 2014, lăsând în urmă o misiune de pregătire şi consiliere.

Anunţul de vineri al ofensivei de primăvară are loc de asemenea în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump plănuieşte să aplice o nouă strategie în regiune.

Secretarul american al Apărării, James Mattis şi consilierul pentru probleme de securitate naţională, H.R. McMaster au vizitat Afganistanul în această lună. Mattis a avertizat că 2017 va fi un alt an dur pentru întreaga regiune.

Washingtonul are în prezent aproximativ 8.400 de soldaţi staţionaţi în Afganistan ca parte a unei misiuni de pregătire – Resolute Support – care este condusă de NATO. În plus, SUA desfăşoară o misiune separată antitero împotriva luptătorilor care aparţin grupurilor Al-Qaeda şi Statul Islamic.

La începutul acestei luni, armata americană a lansat cea mai mare bombă non-nucleară asupra unor ascunzători ale Statului Islamic în estul Afganistanului, deşi până acum nu există o imagine clară privind obiectivele strategice mai ample ale Washingtonului în regiune.