Taiwanul îşi va consolida securitatea naţională în faţa presiunii Chinei

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen. (Captură Foto)

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a promis miercuri că va îmbunătăţi securitatea naţională şi a avertizat că guvernul său nu va ceda în faţa campaniei chineze de suprimare, în condiţiile în care Beijingul îşi amplifică presiunea pentru a-şi exercita suveranitatea asupra insulei, potrivit Euronews.

Folosind un discurs ţinut cu ocazia Zilei Naţionale pentru a consolida auto-guvernarea Taiwanului, Tsai a precizat că insula va folosi toate metodele pentru a preveni o infiltrare din alte ţări.

Tsai a susţinut că presiunea crescută a Partidului Comunist Chinez asupra Taiwanului provoacă status quo-ul din Strâmtoarea Taiwanului, adăugând însă că ţara sa nu va provoca în mod necugetat China.

China, care revendică Taiwanul ca fiind teritoriul său, şi-a înăsprit presiunea militară şi diplomatică asupra Taipei-ului. În acest an, insula a pierdut trei aliaţi, care au promis loialitate diplomatică Beijingului. Tot în acest an, China a trimis bombardiere şi avioane de vânătoare în cadrul unor exerciţii militare şi de încercuire a insulei.

În plus, administraţia preşedintelui american Donald Trump a aprobat recent o vânzare de echipamente militare către Taiwan în valoare de 330 milioane de dolari (281 milioane euro), au anunţat luni oficialii. Vânzarea, în curs de derulare, implică piese de schimb pentru câteva dintre avioanele militare ale Taiwanului, inclusiv avioanele de vânătoare F-16 şi avionul de transport C-130, a precizat Departamentul de Stat al SUA într-o declaraţie, potrivit Deutsche Welle.

Pentagonul a susţinut vânzarea, declarând că aceasta „va contribui la securitatea naţională a Statelor Unite prin faptul că va ajuta la îmbunătăţirea capabilităţilor de securitate şi apărare ale Taiwanului”.

Congresul SUA are la dispoziţie 30 de zile să ridice obiecţii în privinţa acordului. Probabil că vânzarea va fi finalizată, deoarece Pentagonul consideră că Taiwanul „continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică, echilibrul militar şi progresul economic din regiune”.

Cea mai mare parte a armatei taiwaneze este echipată în principal cu arme de producţie americană, Taiwanul cerând Washingtonului să îi vândă echipamente mai avansate, inclusiv avioane de vânătoare noi.

În contextul în care China şi SUA sunt deja implicate într-un război comercial, acest acord militar cu Taiwanul probabil va amplifica mai mult tensiunile dintre Washington şi Beijing.