Tailanda a fost îndemnată să înceteze comerţul cu fildeş

Elefanţi în rezervaţia Amboseli, 200 km de Nairobi, Kenya.
Elefanţi în rezervaţia Amboseli, 200 km de Nairobi, Kenya. (Tony Karumba / AFP / Getty Images)

Un grup important de conservare a vieţii sălbatice a cerut Tailandei să interzică orice comerţ cu fildeş, spunând că acesta alimentează uciderea elefanţilor din Africa şi de pe plan intern.

World Wildlife Fund (WWF) a lansat o petiţie la nivel mondial, în care îl îndeamnă pe prim-ministrul tailandez Yingluck Shinawatra să interzică comerţul cu fildeş în ţară. Potrivit organizaţiei, mari cantităţi de fildeş importat din Africa ajung pe piaţă prin intermediul magazinelor din Tailanda.

"Sunt sigur că foarte mulţi turişti străini ar fi şocaţi să afle că brelocurile din fildeş din magazinele tailandeze provin de la elefanţii masacraţi în Africa", a afirmat luni Sybille Klenzendorf, directorul departamentului de conservare a speciilor din cadrul WWF, într-o declaraţie.

"Este ilegal să aduci astfel de produse în Statele Unite şi trebuie să găsim o modalitate pentru a le scoate de pe rafturile magazinelor şi din calea turiştilor încrezători", a spus ea.

WWF a subliniat că, deşi este împotriva legii tailandeze să vinzi fildeş din Africa şi din alte ţări, este legal să vinzi fildeş de la elefanţii ucişi pe propriul teritoriu. Cu toate acestea, multe grupuri de contrabandă au exploatat această lacună juridică şi au inundat pieţele tailandeze cu fildeş din Africa, din moment ce este dificil de descoperit de unde provine fildeşul fără un test ADN.

Grupul a constatat că piaţa fildeşului din Tailanda reprezintă cel mai mare comerţ nereglementat de acest gen din lume, şi provoacă o mare parte din uciderile de elefanţi din Africa.

"Legile existente nu sunt eficiente în menţinerea fildeşului ilegal din Africa în afara pieţelor tailandeze. Singura modalitate prin care Tailanda poate împiedica orice contribuţie la braconajul de elefanţi este interzicerea tuturor vânzărilor de fildeş", a declarat Janpai Ongsiriwittaya, liderul campaniei WWF-Tailanda.

"Cele mai multe victime de astăzi sunt elefanţii africani, dar elefanţii din Tailanda ar putea fi următorii pe listă ... Cred că cetăţenii tailandezi vor sprijini o mai bună protecţie a acestor animale iconice", a spus el.

În ultimii ani, braconajul de elefanţi din Africa a crescut, pe măsură ce cererea de fildeş din Asia a crescut. La începutul acestei luni, o familie de 12 elefanţi au fost împuşcaţi şi ucişi în Kenya, cel mai mare număr de elefanţi ucişi într-un singur incident în ţară, de la începutul anilor 1980.

În fiecare an, zeci de mii de elefanţi sunt ucişi pentru colţii lor, în conformitate cu WWF. Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de astfel de ucideri de până acum.

Fildeşul este utilizat pentru a crea mai multe articole de lux, inclusiv bijuterii şi statui. O jumătate de kilogram de fildeş poate costa circa 900 de dolari în China.

Marţi, oficialii tailandezi au declarat că nu va exista nicio interdicţie privind fildeşul de pe piaţa internă în viitorul apropiat, deoarece au fost implementate măsuri pentru a reduce problema.

"Nu este posibil să interzicem tot comerţul cu fildeş în acest moment", a declarat oficialul pentru fauna sălbatică, Theerapat Prayurasiddhi, pentru AP. "Acest lucru se datorează faptului că, în cazul elefanţilor domestici, este dreptul proprietarului să facă ce doreşte cu rămăşiţele unui elefant, după moartea sa."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe