Taifunul Sarika loveşte Filipine. Peste 12.000 de persoane strămutate. Cel puţin 2 morţi

Puternicul ciclon începe să îşi piardă din putere în timp ce traversează teritoriul, dar nu înainte de a dezlănţui într-o singură zi o cantitate imensă de precipitaţii cât pentru o lună întreagă. Filipine este lovită anual de aproximativ 20 de taifunuri.
Pescari filipinezi se pregătesc să evacueze oraşul Las Pinas, 15 octombrie 2016.
Pescari filipinezi se pregătesc să evacueze oraşul Las Pinas, 15 octombrie 2016. (Captură Foto)

Un taifun puternic a lovit duminică coasta nord-estică a principalei insule filipineze, Luzon. Furtuna a ucis două persoane, a provocat pene de curent şi a forţat peste 12.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele.

Taifunul Sarika a generat rafale de vânt de până la 220 km pe oră.

“Acoperişurile unor locuinţe au fost distruse şi curentul electric s-a întrerupt în în unele zone”, a declarat Mina Marasigan, purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional pentru Reducerea şi Gestionarea Riscului pentru Dezastre. “Alunecări de teren minore şi inundaţii au fost de asemenea raportate. Aşteptăm să treacă taifunul ca să efectuăm o evaluare mai completă”.

Taifunul a început să slăbească după ce a ajuns pe uscat înaintea zorilor zilei de duminică (1830 GMT/UTC sâmbătă), ca apoi să măture terenul montan şi zonele mai puţin populate.

Sătenilor de pe coastă li s-a comunicat din timp să se deplaseze în zone mai înalte. Totuşi, un bărbat s-a înecat când a fost prins de curenţii puternici ai unui râu, iar un fermier a murit când un vânt puternic l-a trântit la pământ şi s-a lovit la cap.

De asemenea, trei pescari au fost daţi dispăruţi, conform autorităţilor.

Vineri, zona a fost lovită de o cantitate imensă de precipitaţii cât pentru o întreagă lună, iar râurile şi pârâiaşele au ieşit din mătcile lor,a inundâand satele şi terenurile agricole aflate în zonele joase. Aproximativ 260.000 de persoane au rămas fără curent electric pe cuprinsul insulei provincie Catanduanes.