Taifunul Mangkhut loveşte Filipine. Cel puţin 14 morţi

Imagine NASA a super-taifunului Mangkhut capturată miercuri deasupra Filipinelor
Imagine NASA a super-taifunului Mangkhut capturată miercuri deasupra Filipinelor (Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/AP)

Taifunul Mangkhut a lovit sâmbătă nordul Filipinelor cu o putere uimitoare, ucigând cel puţin 14 persoane, potrivit Express.co.uk

Cel puţin 105.000 de persoane se află în adăposturi temporare după ce taifunul a provocat distrugeri majore.

Vântul a suflat la un moment dat cu peste 300 km pe oră, afectând clădiri, smulgând copaci, acoperişuri şi stâlpi de iluminat.

Zeci de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate. Aproximativ 4.700 de persoane au rămas blocate în diverse porturi, după ce autorităţile au suspendat călătoriile pe mare. Potrivit estimărilor, aproximativ 5,2 milioane de oameni ar urma să fie afectaţi, însă reprezentanţi ai Crucii Roşii au precizat că ar putea fi vorba de 10 milioane.

Ulterior, vânturile au scăzut în intensitate, ajungând la 199 km pe oră, pe măsură ce taifunul, cunoscut de localnici şi ca taifunul Ompong, a început să se deplaseze înspre vest, către China.

Insula Luzon a suportat greul taifunului, autorităţile raportând că aproape fiecare clădire din oraşul Tuguegarao a fost serios avariată.

Unele rapoarte neconfirmate susţin că au fost înregistrate victime în oraşul de coastă Aparri, unde centrul de evacuare a fost distrus, iar reţelele de telefonie au căzut.

Peste 1.000 de locuinţe au fost deteriorate în provincia Cagayan, unde furtuna a atins pentru prima dată uscatul.

De asemenea, au fost raportate inundaţii în alte câteva provincii şi în unele zone ale capitalei Manila.

Autorităţile s-au pregătit să elibereze apa din câteva baraje, temându-se de faptul că din cauza ploilor constante rezervoarele ar putea ajunge la niveluri foarte periculoase.

Agenţia meteorologică de stat PAGASA a redus nivelul pericolului pe plan intern, însă a avertizat că este departe de a se fi terminat, în condiţiile în care ploile puternice ar putea declanşa noi inundaţii şi alte alunecări de teren.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură