Taifunul Jebi loveşte Japonia. Sute de răniţi şi cel puţin 11 morţi. Pagube materiale semnificative

Cel mai puternic taifun care loveşte Japonia în 25 de ani a măturat coasta de vest a ţării, distrugând clădiri şi declanşând inundaţii în masă. Cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 340 de persoane au fost rănite.
Autovehicule răsturnate de vânturile puternice ale taifunului Jebi în Osaka, vestul Japoniei, 4 septembrie 2018
Autovehicule răsturnate de vânturile puternice ale taifunului Jebi în Osaka, vestul Japoniei, 4 septembrie 2018 (Kyodo News/Getty Image)

Autorităţile nipone au cerut marţi ca un număr de peste un milion de persoane să evite taifunul Jebi – cel mai puternic care loveşte Japonia în 25 de ani – care a ajuns pe coasta de vest a ţării, aducând cu el vânturi violente şi ploi torenţiale.

Mass media locală a precizat că furtuna a provocat cel puţin 11 morţi şi cel puţin 340 de răniţi. Taifunul a trecut peste Golful Osaka, apoi s-a îndreptat spre nord-est către regiunea Ishikawa şi a continuat spre Strâmtoarea Tatary, în apropierea teritoriului rusesc, potrivit Deutsche Welle.

Cel puţin 600 de zboruri şi circulaţia cu zeci de feriboturi şi trenuri au fost anulate în timp ce taifunul Jebi şi-a continuat cursul spre partea vestică a Honshu, cea mai mare insulă a Japoniei. Peste un milion de locuinţe au rămas fără energie electrică ca urmare a taifunului.

Imagini video au arătat cum vânturi puternice au smuls acoperişuri, au răsturnat camioane şi chiar au împins un petrolier ancorat într-un pod din apropiere care duce spre Aeroportul Internaţional Kansai din Osaka.

Prin deteriorarea podului, aeroportul a fost izolat de continent, precum şi aproximativ 3.000 de persoane aflate acolo. Reţeaua locală de televiziune NHK a difuzat imagini cu pista aeroportului complet acoperită de apă.

În alte locuri, rafalele puternice au distrus porţiuni ale acoperişului principalei gări feroviare din Kyoto, în timp ce, în Osaka, schele ataşate de o clădire cu multe etaje au fost smulse de vânt.

Ryuta Kurora, meteorolog şef al Biroului de Meteorologie din Japonia, a emis un avertisment, susţinând că Jebi ar putea declanşa alunecări de teren, inundaţii şi tornade. Alţi meteorologi au oferit predicţii similare.

“Vânturile dăunătoare şi inundaţiile de coastă ar putea fi cele mai semnificative impacturi ale acestei furtuni”, a susţinut meteorologul Adam Douty, adăugând că vânturile intense “vor avea potenţialul de a provoca pagube semnificative”.

Autorităţile au înregistrat vânturi cu viteze de până la 216 km pe oră în timp ce taifunul Jebi a lovit insula Honshu.

În acest an, Japonia a fost lovită de câteva dezastre meteo fatale: un val de căldură fără precedent în luna iulie, urmat de ploi torenţiale care au declanşat alunecări de teren şi inundaţii ulterior în aceeaşi lună, în cadrul cărora au murit peste 220 de persoane. Au fost cele mai fatale inundaţii în peste 30 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură