Sute de studenţi polonezi organizează un protest anti-guvern

Sute de studenţi din Varşovia şi alte oraşe poloneze au participat miercuri la marşuri împotriva guvernului populist al ţării.
Protest al studenţilor în Varşovia, Polonia, 25 ianuarie 2017.
Protest al studenţilor în Varşovia, Polonia, 25 ianuarie 2017. (Captură Foto)

Studenţii manifestanţi au avut mai multe solicitări, printre care legături mai bune cu Uniunea Europeană, precum şi nemulţumiri în legătură cu modificările operate de guvern în sistemul educaţional, despre care studenţii susţin că se concentrează mai mult pe istorie decât pe ştiinţă.

„Suntem aici deoarece nu suntem de acord cu ceea ce se întâmplă în ţara noastră, cu politica guvernului în ceea ce priveşte libertatea presei, Curtea Constituţională şi reforma educaţiei”, a precizat unul dintre manifestanţi.

Înaintea protestelor, studenţii au publicat un manifest cuprinzând cererile lor. Aceştia şi-au manifestat opoziţia faţă de erodarea independenţei sectorului judiciar, susţinând că doresc să locuiască într-un stat care respectă legea şi Constituţia şi care nu se izolează pe plan internaţional.

De când a ajuns la putere în 2015, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie a luat mai multe măsuri pentru a insufla sentimentul patriotic, urmând liniile conservatoare şi catolice ale partidului.

Deşi unele dintre schimbările aduse au generat tensiuni cu polonezii liberali, partidul rămâne relativ popular în rândul unor grupuri de studenţi care au declarat că nu împărtăşesc aceleaşi opinii cu studenţii care au ieşit pe străzi.