Sute de securişti chinezi arestaţi în secret de Beijing

Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii. Mulţi oficiali din aparatul de securitate au fost arestaţi recent în secret, potrivit unor surse.
Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii. Mulţi oficiali din aparatul de securitate au fost arestaţi recent în secret, potrivit unor surse. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Sute de oficiali din Partidului Comunist, care controlează aproape toate aspectele de securitate internă, au fost arestaţi în secret, în cadrul campaniei anti-corupţie a liderului Partidului Xi Jinping, a aflat Săptămânalul New Epoch de la un oficial sus-pus de la Beijing. Obiectivele finale ale acestei epurări sunt arestarea fostului ţar al Securităţii Zhou Yongkang şi dezmembrarea organizaţiei care a fost condusă de acesta.

Potrivit sursei, un fost oficial de rang înalt al Comitetului Afacerilor Politice şi Legislative (CAPL) le-a trimis recent, foştilor şefi ai Partidului Hu Jintao şi Jiang Zemin, copii după un raport prin care îi informa despre faptul că au avut loc arestări în masă în cadrul CAPL în ultimele trei luni.

Raportul susţinea că 453 de oficiali CAPL de la toate nivelurile au fost reţinuţi pentru interogatoriu, incluzând 392 de la Biroul de Securitate Publică, 19 de la Procuratură, 27 din sistemul judiciar şi 10 de la birourile de securitate care nu sunt publice. În plus, acesta a declarat că 12 oficiali de rang înalt s-au sinucis.

Sursa, care este aproapiată de biroul lui Hu Jintao, a declarat că raportul a fost menit să le atragă atenţia lui Jiang Zemin şi Hu Jintao, în speranţa că vor interveni şi că-i vor trimite un avertisment lui Xi Jinping şi lui Wang Qishan, cel care conduce acţiunile anti-corupţiei ale lui Xi.

Hu Jintao nu şi-a făcut cunoscută poziţia referitor la această chestiune, a declarat sursa din interior, dar aceasta s-a aventurat să spună că ete porbabil ca Hu Jintao să nu aibă de gând să interfereze cu politicile noilor lideri ai Partidului.

Reacţia lui Jiang Zemin, principalul vizat, este de asemenea necunoscută.

Epurarea CAPL

De la preluarea postului de şef al Partidului, Xi Jinping a vorbit în mod repetat despre reformă şi despre necesitatea de a eradica corupţia din cadrul Partidului, în special referindu-se la nevoia de a ţinti atât "muştele" cât şi "tigrii". Deşi puţine arestări au fost făcute publice, acestea păreau împrăştiate şi în imposibilitate de a realiza ceva substanţial. Cu toate acestea, arestările secrete pe scară largă a oficialilor CAPL sugerează că Xi a ales CAPL drept ţintă favorită.

Sursa din Beijing a precizat că mulţi observatori cred că aceasta este o epurare a CAPL de către noua conducere. Multe cadre şi securişti nu sunt convinşi de spiritul acţiunilor anti-corupţie, iar arestările au provocat un şoc imens în interiorul CAPL şi al sistemului de "menţinere a stabilităţii", a declarat sursa.

Analiza făcută de sursa anonimă din Beijing sunt în conformitate cu un document trimis lui Hu Jintao şi Jiang Zemin, care a raportat că activităţile CAPL sunt într-o stare de semi-paralizie şi, datorită moralului scăzut, multe birouri sunt cuprinse de o stare de spirit pesimistă.

Sursele au declarat pentru săptămânalul New Epoch că această campanie anti-corupţie a lui Xi are ca scop demolarea CAPL. Această organizaţie a Partidului are un buget anual de aproape 700 de miliarde de yuani (aproximativ 112,24 miliarde de dolari) - depăşind bugetul militar al Chinei. Controlează poliţia, poliţia armată, Procuratura, instanţele de judecată, închisorile, lagărele de muncă, frontul unit de muncă şi alte departamente. CAPL a devenit atât de puternică încât este capabilă să conteste lideri de top din cadrul Partidului.

Sursa de la Beijing a declarat că detenţia şi interogarea atât de multor oficiali corupţi ai CAPL pregăteşte terenul pentru arestarea viitoare a unor "figuri cheie". Cea mai importantă dintre acestea este fostul şef al CAPL Zhou Yongkang.

Zhou s-a retras, la cel de-a XVIII-lea Congres al Partidului din noiembrie, din cadrul Comitetului Permanent al Biroului Politic şi din funcţia de şef al CAPL, pe care a ocupat-o din 2007.

Zhou s-a aflat în dezacord cu Hu Jintao şi cu fostul premier Wen Jiabao şi a fost un mentor al membrului exclus din Biroului Politic, Bo Xilai, care aşteaptă acum procesul. The Epoch Times a raportat că Zhou îl pregătea pe Bo ca succesor în cadrul Comitetului Permanent. În plus, Zhou şi Bo au planificat o lovitură de stat, intenţionând să-l elimine pe Xi Jinping după ce prelua puterea.

Săptămâna trecută, avocatul de drepturile omului de la Beijing, Pu Zhiqiang, l-a denunţat public pe Zhou Yongkang pe conturile sale Weibo, numindu-l o "otravă" a societăţii şi un "trădător al poporului", care "a adus dezastre uriaşe pentru ţară".

Pu a declarat că abordarea lui Zhou la "menţinerea stabilităţii" este cauza majoră a instabilităţii sociale a Chinei. "Niciunul dintre conflictele sociale din China nu a fost cu adevărat rezolvat", incluzând incidente cum ar fi masacrul de la 4 iunie din Piaţa Tiananmen, persecuţia împotriva Falun Gong, demolările forţate şi distrugerea mediului înconjurător, a precizat Pu.

Comentatorul de actualităţi Jin Zhentao a declarat pentru The Epoch Times într-un raport anterior că faptul că Pu nu a suferit represalii violente imediate indică faptul că Zhou Yongkang nu se află în relaţii bune cu noul lider Xi Jinping. Zhou va fi probabil "vânat", după ce este judecat Bo Xilai, a declarat Jin.

Sursa din Beijing a declarat pentru săptămânalul New Epoch că sistemul CAPL este un obstacol în calea guvernării lui Xi. Îndepărtarea acestui obstacol nu este uşoară. În spatele principalilor oficiali CAPL sunt cei din zonele locale cu legături financiare cu aparatul de securitate şi cu unele ministere, precum şi unii dintre cei mai puternici oameni din cadrul Partidului, a explicat sursa din Beijing.

Sutele de arestări recente şi interogatorii ulterioare pot fi menite să-i furnizeze lui Xi informaţiile de care are nevoie pentru a justifica eliminarea unuia dintre cei mai mari tigri ai Partidului.

Nota editorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing , Wang Lijun, a fugit să-şi salveze viaţa la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie 2013, a pus în mişcare o furtună politică ce nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se schimbă în funcţie de atitudinea pe care o iau oficialii privind persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea cu mâinile pătate de sânge - oficialii promovaţi de fostul şef al PCC Jiang Zemin în scopul de a realiza persecuţia - caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să-şi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie să susţină, fie să se opună persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe