Sute de mii de persoane mărşăluiesc în Barcelona împotriva separării de Spania

Sute de mii de spanioli au protestat duminică în capitala catalană Barcelona, fluturând steaguri naţionale şi ale Uniunii Europene, scandând “Viva España!” pentru a denunţa votul parlamentarilor regionali de a separa regiunea Catalonia de Spania.
Sute de mii de spanioli mărşăluiesc pentru unitatea Spaniei în capitala catalană Barcelona, 29 octombrie 2017.
Sute de mii de spanioli mărşăluiesc pentru unitatea Spaniei în capitala catalană Barcelona, 29 octombrie 2017. (Getty Images)

Sute de mii de spanioli au protestat duminică în capitala catalană Barcelona, fluturând steaguri naţionale şi ale Uniunii Europene şi scandând “Viva España!” pentru a denunţa votul parlamentarilor regionali de a separa regiunea Catalonia de Spania.

Manifestanţii au mărşăluit, cântat şi aplaudat pe străzile Barcelonei, formând o mare de steaguri spaniole cu roşu şi galben şi fluturând pancarte pe care era scris mesajul “De Todos” (Aparţine tuturor).

În jurul amiezii, poliţia a estimat că aproximativ 300.000 de manifestanţi anti-secesiune au inundat centrul oraşului, în timp ce organizatorii au declarat că au fost 1,1 milioane de persoane.

Cea mai mare criză politică a Spaniei din ultimele câteva decenii s-a amplificat vineri, când secesioniştii din Parlamentul catalan au votat pentru declararea regiunii nord-estice drept republică independentă.

Guvernul central din Madrid a reacţionat prompt prin suspendarea temporară a autonomiei regiunii, declarând demiterea preşedintelui regional secesionist Carles Puigdemont şi a guvernului său.

“Cu toţii suntem Catalonia”, scria pe un banner masiv afişat duminică în timp manifestanţii, tineri şi vârstnici, au scandat mesaje precum “Închisoare pentru Puigdemont” sau “Trăiască Spania, Trăiască Europa, Trăiască Regele!”

În timp ce procurorii spanioli s-au pregătit să formuleze acuzaţii de răzvrătire împotriva lui Puigdemont începând cu această săptămână, fostul lider catalan a făcut sâmbătă apel la o “opoziţie democratică” faţă de decizia Madridului de a impune o guvernare directă.

Ministerul belgian pentru Imigrare, care are la rândul său propriile tensiuni politice între rezidenţii vorbitori de limba franceză şi flamandă, a declarat duminică faptul că i-ar putea oferi azil lui Puigdemont.